LVIV - Portugal heeft woensdag in de 'EK-groep' van het Nederlands elftal een cruciale 3-2 zege geboekt op Denemarken. Een verwoestende uithaal van invaller Silvestre Varela drie minuten voor tijd besliste het treffen in Lviv.

De Denen hadden een 2-0 achterstand, bij een ruststand van 2-1, weggepoetst via Nicklas Bendtner.

Portugal heeft nu net als Denemarken drie punten na twee wedstrijden. Later in de avond staan in dezelfde poule Duitsland (voorlopig drie punten) en Nederland (nul) tegenover elkaar.

De Denen namen in de openingsfase het initiatief in het sfeerrijke stadion. Tot veel kansen leidde dat niet echt; een schot van Christian Eriksen viel in de categorie ‘ongevaarlijk.’

Portugal in zetel

Langzaam maar zeker nam Portugal de regie over. De vice-Europees kampioen van 2004 kwam al combinerend maar mondjesmaat tot mogelijkheden. Een dood spelmoment bood soelaas: Pepe anticipeerde het beste op een fijne hoekschop van João Moutinho.

Vlak na deze domper had Denemarken recht zich te beklagen. Raul Meireles kreeg slechts een gele kaart voor het ‘onderscheppen’ van een lange bal op de bijna doorgebroken Michael Krohn-Dehli.

Negen minuten voor rust verdubbelde Helder Postiga de marge. De spits sloeg koelbloedig toe op aangeven van Nani. Schijnbaar vanuit het niets sloeg Denemarken voor rust nog terug. Bendtner kopte binnen op aangeven van Krohn-Dehli.

Ronaldo had zijn land een vliegende start van het tweede bedrijf kunnen bezorgen als hij oog in oog met doelman Stephan Andersen koelbloedig was gebleven. Hierna leek Portugal een beetje op twee gedachten te hinken: de voorsprong uitbreiden of juist verdedigen.

Wendingen

Denemarken kroop naarmate de tweede helft vorderde meer uit z’n schulp. Een afstandsschot van Williams Kvist fungeerde als startsein voor een periode van een licht Scandinavisch overwicht.

De ploeg die zaterdag stuntte tegen Oranje ontbeerde echter de creativiteit om een bres te slaan in de hechte defensie van Portugal, dat zelf via counters dreigend was. Ronaldo slaagde er echter opnieuw in een zeer riante mogelijkheid om zeep te helpen.

Het leek een kapitale misser te worden, aangezien Bendtner even later de 2-2 aantekende. Invaller Varela had evenwel het laatste woord.