Tijdens het EK blikt NUsport dagelijks vooruit op de wedstrijden die dezelfde avond worden gespeeld. Oude bekenden Zweden en Engeland zoeken hun eerste overwinning dit toernooi. Worden het de Drie Leeuwen of de Drie Kronen?

Poule: B
Plaats: Lviv, 20:45 uur
Scheidsrechter: Carlos Velasco Caballo (Spanje)

Eerdere ontmoetingen: 25 (8 keer winst Denemarken, 3 keer gelijk, 14 keer winst Duitsland)

Ontmoetingen in EK-verband: 2 (1 keer winst Denemarken, 1 keer winst Duitsland)

Feitje: Denemarken en Duitsland stonden al één maal eerder tegenover elkaar in een speelstad van dit EK. In 1937 won Duitsland met 8-0 in Wroclaw. Echter, toen heette de stad nog Breslau en was het onderdeel van Hitlers Derde Rijk. Een thuiswedstrijd dus, destijds.

Uitgangssituatie

Duitsland heeft aan één punt voldoende om zich als groepshoofd te plaatsen voor de kwartfinale. Toch zal het er vol voor moeten gaan. Als zowel Denemarken als Portugal zijn wedstrijd wint, is er nog een kans dat Die Mannschaft als derde in de groep eindigt. In dat scenario zou het samen met Oranje naar huis moeten.

Denemarken staat na het verlies tegen Portugal weer met beide benen op de grond. Het zal voor Nederland juichen, want met een overwinning van de Portugezen liggen de mannen van Morten Olsen er nagenoeg uit. Als Oranje wint van Portugal hebben de Denen al aan een puntje tegen Duitsland genoeg. Maar daar zal het niet op willen gokken.

Blessures/schorsingen

Niki Zimling en Dennis Rommedahl zijn beiden niet ongeschonden uit het duel met Portugal gekomen. Zij hebben respectievelijk last van een teen- en een enkelblessure. Olsen zal waarschijnlijk pas vlak voor de wedstrijd bekendmaken wie er mee kunnen doen. Jakob Poulsen mist bij geel een eventuele kwartfinale.

Joachim Löw heeft de weelde van een fitte selectie, maar moet wel Jérôme Boateng missen. De verdediger pakte een domme tweede gele kaart tegen Oranje en is één duel geschorst. Verder staat er niemand op scherp.

Spelers uitgelicht

Nicklas Bendtner - Denemarken 

De 24-jarige aanvaller liet tegen Portugal dan eindelijk zien waarom hij zo gevreesd moet worden. Hij deed precies waar hij zo goed in is: koppen.

Laat dat nu net zijn waar de Duitsers niet al te snel bang van worden, want met Hummels en Badstuber als centraal verdedigingsduo zijn de Duitsers achterin gemiddeld even lang als de Deen (1.90m)

Mario Gomez - Duitsland

Duitsland mag dan wel met anderhalf been in de kwartfinale staan, zonder de spits van Bayern was dat niet gelukt. Gomez is verantwoordelijk voor de gehele productie Duitse doelpunten en is met drie doelpunten gedeeld topscorer van het EK.

Was voor het toernooi schromelijk uit vorm en kreeg veel kritiek te verwerken. Zelfs zijn winnende doelpunt tegen Portugal was geen garantie voor een basisplek tegen Oranje. Met twee goals in die wedstrijd heeft hij echter toch gelijk gekregen.

Quote coaches

Morten Olsen (Denemarken):
"Ik weet zeker dat Duitsland ons niet zal onderschatten. Dat voordeel van twintig jaar geleden hebben we niet meer."

Joachim Löw (Duitsland):
"Als ik voor de wedstrijd tegen Denemarken al veranderingen doorvoer, doe ik dat alleen met het oog op deze wedstrijd. Het gaat namelijk alleen om dit duel. Ik kan niet zomaar iemand een dag vrijaf geven."