Tijdens het EK blikt NUsport dagelijks vooruit op de wedstrijden die dezelfde avond worden gespeeld. Zet Sheva zijn kunststukje voort of temperen Les Bleus de Oekraïense feestvreugde in Donetsk?

Poule: D
Plaats: Kiev, 20:45 uur
Scheidsrechter: Damir Skomina (Slovenië)

Eerdere ontmoetingen: 25 (6 keer winst Zweden, 9 keer gelijk, 10 keer winst Engeland)

Ontmoetingen in EK-verband: 1 (1 keer winst Zweden)

Feitje: Engeland heeft nog nooit van Zweden gewonnen in een officiële wedstrijd. In zeven wedstrijden in zowel de kwalificatie als op een eindtoernooi won Zweden twee maal. Vijf keer werd het gelijk.

Uitgangssituatie

Zweedse bondscoach Erik Hamrén was na de verloren wedstrijd tegen Oekraïne (1-2) niet tevreden over zijn middenveld. Hij noemde zijn spelers "laf" en "ongehoorzaam aan het tactisch plan". Tactisch zal het dit duel wel goed moeten komen met de Zweden: Engeland is geen onbekende tegenstander. Echter, winst moet. Bij een verlies liggen de Scandinaviërs eruit.

In tegenstelling tot Zweden, dat de laatste twee jaar stukken aanvallender speelt dan ooit, spelen de Engelsen recentelijk steeds meer verdedigend. Door het ontbreken van Wayne Rooney is het gif uit de voorste linie. Misschien weet oud-bondscoach en Zweed Sven-Göran Eriksson nog wel enkele tips voor een overwinning.

Blessures/schorsingen

De Zweedse spelers zijn allemaal fit voor de wedstrijd tegen Engeland. Echter, Hamréns ontevredenheid over het middenveld tegen Oekraïne heeft ertoe geleid dat Mikael Lustig en Markus Rosenberg hun basisplaats kwijt zijn. Voor hen spelen respectievelijk Jonas Olsson en Johan Elmander. Källström en Elm staan op scherp.

Roy Hodgson zal het vast heel vervelend hebben gevonden, maar het naar huis sturen van de geblesseerde keeperstrainer Ray Clemence zal geen aderlating voor de basiself zijn. Martin Kelly ontbrak woensdag op de training vanwege een virus, maar de rechtsback zal waarschijnlijk op tijd zijn genezen. Oxlade-Chamberlain en Young missen bij geel het duel met Oekraïne.

Spelers uitgelicht

Kim Källström - Zweden

De 29-jarige middenvelder van Olympique Lyon is verreweg één van de meest creatieve spelers in de selectie van Tre Kronor. Zijn beheerste balbehandeling was de ultieme assist op Zlatan Ibrahimovic afgelopen maandag. Als middelpunt van de Zweedse opstelling is hij de dirigent van het team. Is één van de acht spelers die binnenkort in een speciale Zweedse Donald Duck-uitgave te zien is.

Alex Oxlade-Chamberlain - Engeland

Het is een hele mond vol, maar dan heb je ook wat. De speler uit de vermaarde jeugdopleiding van Arsenal is na Jetro Willems de jongste speler van het toernooi. Eén van de grootste talenten in het team van Engeland. Zou een paar dagen voor het duel met Frankrijk nog op de bank beginnen achter Stewart Downing. AO-C startte echter in de basis en ging dapper voorop in de strijd.

Quote coaches

Erik Hamrén (Zweden)
"Het slechte gevoel na het verlies van maandag is inmiddels verdwenen. Ach, we moeten niet te somber zijn. In de kwalificatie wonnen we ook toen het echt moest."

Roy Hodgson (Engeland)
"Frankrijk is nog steeds de favoriet in onze groep. Niet voor niets tippen veel mensen ze als winnaar van het toernooi. Maar ik respecteer de andere twee landen ook wel degelijk. Het is wel zo dat we op papier de lastigste wedstrijd hebben gehad nu."