WARSCHAU - Gastland Polen heeft dinsdagavond in groep A van het EK een zwaarbevochten punt gepakt tegen aartsrivaal Rusland.

Jakub Blaszczykowski was de grote man in Warschau door in de 57e minuut de 1-1 aan te tekenen.

Alan Dzagojev had de Russen in de eerste helft met zijn derde doelpunt van dit EK op voorsprong gezet.

De ploeg van bondscoach Dick Advocaat blijft aan de leiding met vier punten en moet in het laatste groepsduel met hekkensluiter Griekenland een plek in de kwartfinale veilig stellen. Een punt volstaat voor de Russen.

Rechtstreeks

Polen staat derde met twee punten en strijdt zaterdag met Tsjechië, dat een punt meer heeft, in een rechtstreeks duel om in het toernooi te blijven.

De Russen hadden na een goede start de overhand in het beladen duel. Na de rake kopbal van Dzagojev leken de mannen van Advocaat de score uit te breiden.

Polen was echter net op tijd bij de les. Met de prachtige treffer van Blaszczykowski kreeg het thuisland loon naar werken.

Ontsierd

Het duel bleef na die gelijkmaker interessant. Beide landen speelden voor de winst, maakten veel fouten en gaven allebei enorm veel ruimte weg. Kansen op de winnende treffer kwamen er dan ook (vooral Polen was gevaarlijk), maar het duel eindigde onbeslist.

De slotronde is daardoor voor alle vier de landen nog van belang. De nummers één en twee treffen in de kwartfinales de beste twee landen uit groep B, dat is de poule van Nederland, Duitsland, Denemarken en Portugal.

De aanloop naar het treffen werd ontsierd door rellen tussen de fans van beide landen. De verhoudingen tussen Polen en Rusland zijn al jaren gevoelig.