WARSCHAU - Poolse en Russische hooligans zijn dinsdag in de Poolse hoofdstad Warschau slaags geraakt. Daarbij raakten diverse supporters gewond.

De oproerpolitie zette traangas, helikopters en waterkanonnen in om de vijandige kampen van elkaar te scheiden. Er zijn enkele relschoppers gearresteerd.

Onder politiebegeleiding liepen duizenden Russen dinsdag in optocht richting het stadion. Bij het passeren van de Vistula-rivier ging het fout op de brug. Poolse supporters gooiden stenen, flessen en vuurwerk naar de Russen en naar de politie, waarna op diverse plaatsen vechtpartijen uitbraken. Daarop besloot de Poolse politie de Russische mars naar het voetbalstadion af te breken.

De supporters van beide landen kennen een verleden met rellen en geweld. Bovendien is er van oudsher animositeit tussen beide landen, onder meer door de dominantie van de Sovjet-Unie na de Tweede Wereldoorlog.

Kaczynski

De Russische bondscoach Dick Advocaat eerde zondag nog de vorige president van Polen. Met bondsvoorzitter Sergej Foersenko legde hij bloemen bij een monument voor Lech Kaczynski. Die kwam in 2010 om toen zijn vliegtuig neerstortte in Rusland.

De crash leidde tot nieuwe spanningen tussen Polen en Rusland. De twee landen gaven elkaar enige tijd de schuld van het ongeval. Boze tongen beweren dat Rusland de president heeft vermoord. Een officieel onderzoek wees naar een fout van de piloten.