Tijdens het EK blikt NUsport dagelijks vooruit op de wedstrijden die dezelfde avond worden gespeeld. Voor Oranje is het resultaat in deze wedstrijd zeer van belang want bij een Deense overwinning kan het woensdagavond zomaar schluss zijn.

Poule: D
Plaats: Donetsk, 18.00 uur
Scheidsrechter: Björn Kuipers (Nederland)

Eerdere ontmoetingen: 6 (3 keer gelijk, 3 keer winst Frankrijk)

Ontmoetingen in EK-verband: 0

Feitje: Oekraïne was het eerste gastland dat sinds België en Nederland op EURO 2000 weer haar openingswedstrijd wist te winnen. België won in 2000 destijds met 2-1 Zweden. Twaalf jaar en één dag later won ook Oekraïne een wedstrijd. Van dezelfde tegenstander met dezelfde score.

Uitgangssituatie

Oekraïne begon haar eerste EK-deelname met een 2-1 zege op Zweden in het eigen Kiev. Oude rot Sjevtsjenko was de grote held met twee doelpunten. Door het gelijke spel van de concurrentie staan de gastheren bij winst op de Fransen in de kwartfinale. 

Frankrijk beet zich stuk op de Engelse defensie en stapte na het 1-1 gelijkspel misschien het minst tevreden van de twee het veld af. Op papier worden de tegenstanders voor de Haantjes echter steeds eenvoudiger. Maar dan moet je wel winnen natuurlijk. En dat wordt nog lastig in de bloedhete Donbass Arena.

Blessures/schorsingen

Gastland Oekraïne heeft de droomwedstrijd tegen Zweden uitstekend overleefd. De voedselvergiftiging heeft geen enkele invloed gehad op de strijdlust en ook in de dagen na de wedstrijd zijn er geen blessures meer gemeld. Aangezien er niemand een kaart heeft gepakt in de opening kan het vrijuit spelen.

Ook de Haantjes zijn zo fris als een hoentje. Wat dat betreft werken de extreme middelen die de Fransen hebben ingezet om de fitheid te bewaren uitstekend. Winnen van Oekraïne is echter noodzakelijk, anders zullen de koeljacks nog veel kouder zijn. Er staat verder niemand op scherp bij Frankrijk.

Spelers uitgelicht

Jevgen Konopljanka - Oekraïne

Speelde een uitstekende wedstrijd als linksbuiten tegen Zweden. De jongeling Konopljanka was de meesteraangever van de aanvallers. Was verantwoordelijk voor de 2-1 door de bal feilloos op het voorhoofd van Sjevtsjenko te leggen bij het winnende doelpunt. 22 jaar en nú al onbetwist in de basiself. Zal dus niet al te lang meer bij zijn club Dnjepropetrovsk blijven spelen. 

Samir Nasri - Frankrijk

Toen het maandag met 1-0 achter kwam, voelde Frankrijk de bui al hangen tegen de stugge Engelsen. Nasri dacht daar met een hard schot negen minuten later anders over. Hoe je tegen Engelse spelers moet scoren was hem niet vreemd.

Nasri werd immers kampioen met Manchester City. Toonde ook aan dat hij enige humor bezit door tijdens een interview met een ex-liefje, een journaliste van L'Equipe, te verkondigen dat één van zijn minpunten zijn vergevingsgezindheid is. 

Quote coaches

Oleg Blokhin (Oekraïne)
“Ik denk niet dat Frankrijk heel aanvallend zal spelen omdat ze de eerste wedstrijd niet hebben gewonnen. Waarom zouden ze? Zelfs bij een nederlaag hebben ze nog kans op de volgende ronde.”

Laurent Blanc (Frankrijk)
"De wedstrijd tegen Engeland was frustrerend in die zin dat we fases van overwicht niet konden omzetten in echte kansen. Dat zal echt beter moeten vrijdagavond."