HOENDERLOO - Bert van Marwijk haalde vrijdag tijdens de persconferentie voor het laatste oefenduel van Oranje richting het EK tegen Noord-Ierland regelmatig zijn schouders op.

Hij schudde soms vol onbegrip zijn hoofd, reageerde vaak geïrriteerd en af en toe gevat. ''Zijn hier al Kamervragen over gesteld? '', doelde hij op de nationale discussie over de beste centrumspits voor het Nederlands elftal.

Nog nooit in zijn loopbaan als bondscoach kreeg Van Marwijk zo veel kritiek als de laatste week tijdens de voorbereiding op de Europese eindronde in Polen en Oekraïne. Oud-topvoetballers, trainers, journalisten en supporters vielen massaal over hem heen.

De invulling van de positie centraal voorin zorgt voor de meeste gespreksstof. De één vindt dat Oranje met Van Persie moet spelen, de ander met Huntelaar en weer een ander wil de topschutters van Engeland en Duitsland samen in een team.

Huntelaar

Het volk is voor Huntelaar, blijkt uit verschillende polls. Maar het heeft er veel van weg dat Van Marwijk alleen voor Van Persie kiest. Maarten Stekelenburg, Gregory van der Wiel, John Heitinga, Joris Mathijsen (mits fit), Nigel de Jong, Mark van Bommel, Arjen Robben, Wesley Sneijder en Ibrahim Afellay lijken ook zeker van een basisplaats. Voor de positie links achterin komen Stijn Schaars en Jetro Willems nog in aanmerking.

Van Marwijk zal beseffen dat hij het de komende weken bijna niet goed kan doen. De bondscoach krijgt waarschijnlijk alleen een schouderklopje als Oranje op 1 juli in Kiev het EK wint. In alle andere gevallen zullen er velen zeggen: ''Dan had hij dit of dat maar moeten doen.''

Eigen koers

Daarom heeft de bondscoach zichzelf voorgenomen om zijn eigen koers te varen en zich vooral niet te veel te ergeren. Vooral dat laatste valt hem soms zwaar. ''Kritiek hoort erbij'', beseft Van Marwijk.

''Zeker als je van Bayern München en Bulgarije verliest en tegen Slowakije ook nog niet heel goed speelt. Iedereen heeft recht op z'n mening, maar er zijn ook veel verschillende meningen. En ik moet deze ploeg zo goed mogelijk voor het EK klaarstomen. Gelukkig zie ik een stijgende lijn.''

Vertrouwen winnen

De oefenwedstrijd tegen Noord-Ierland in de zo goed als uitverkochte Arena lijkt voor het Nederlands elftal een ideale mogelijkheid om wat aan vertrouwen te winnen.

Want het ligt niet voor de hand dat de Britten vlak voor de zomervakantie net als Bulgarije en Slowakije met tien man voor de eigen doelman gaan staan. ''Dat zou mooi zijn'', zei Van Marwijk. ''Al zullen de Denen waarschijnlijk wel tegen ons verdedigen.''