UTRECHT - GGD Midden-Nederland is alert op een mogelijke uitbraak van mazelen deze zomer in Nederland.

''Als huisartsen mazelen constateren, moeten ze dat melden bij de GGD. Wij proberen er dan voor te zorgen dat patiënten met zo min mogelijk anderen in aanraking komen'', aldus Margreet te Wierik, arts infectieziektenbestrijding en reizigersvaccinaties van GGD Midden-Nederland.

De mogelijke uitbraak hangt samen met het Europese Kampioenschap voetbal in Oekraïne. Omdat in dat land op dit moment een mazelenepidemie heerst, is een specifieke groep Oekraïnegangers aangeraden zich te laten vaccineren.

Het gaat om mensen die voor 1976 geboren zijn en nooit de mazelen gehad hebben.

''Onder antroposofen en bevindelijk gereformeerden laat niet iedereen zich inenten. In deze bevolkingsgroepen is er vaker een uitbraak’’, aldus Te Wierik. In 1999-2000 overleden 3 kinderen tijdens een mazelenepidemie. In 2008 werden ongeveer 100 mensen ziek bij een iets kleinere epidemie.

Geen animo

Het Algemeen Dagblad schreef donderdagochtend dat Oranjesupporters lak hebben aan de oproep. Er zouden duizenden vaccins klaarliggen, maar tot nu toe hebben zich slechts enkele tientallen fans gemeld.

Om meer animo voor de injectie te creëren worden er nu per prik 25 vaccins gedoneerd aan kinderen in ontwikkelingslanden.