AMSTERDAM - Het Nederlands elftal is nog ver verwijderd van de vorm waarmee het op 1 juli in Kiev de Europese titel wil veroveren. Oranje stuntelde zaterdagavond in de Arena zelfs zo tegen Bulgarije dat het genoegen moest nemen met een nederlaag: 1-2.

Zo wacht de selectie van bondscoach Bert van Marwijk nog op het eerste winstpuntje in de voorbereiding op het EK.

Oranje riep vier dagen na de nederlaag tegen Bayern München (3-2) wederom geen herinneringen op aan de formatie die twee jaar geleden tijdens de oefencampagne voor het WK zo vermaakte tegen Mexico (2-1), Ghana (4-1) en Hongarije (6-1).

Bondscoach Bert van Marwijk bombardeerde Klaas-Jan Huntelaar opnieuw tot centrumspits. De topschutter van de EK-kwalificatie kreeg net als tegen Bayern de voorkeur boven Robin van Persie, die samen met Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart achter Huntelaar speelde.

Het trio achter de centrumspits moest veel bewegen en rouleren, maar daar kwam weinig van terecht. Van der Vaart verliet nauwelijks de linkerflank en het kan bijna niet anders of Van Persie moet zich een veredelde rechtsbuiten hebben gevoeld.

Het was overigens meteen raak toen de topschutter van de Premier League wel een keer centraal in de aanval verscheen. Hij verzilverde vlak voor rust een fraaie actie van Sneijder met een handige voetbeweging (1-0).

Voorspelbaar en traag

Oranje creëerde voor die treffer nauwelijks kansen. Bulgarije kende vlak voor de vakantie aanvankelijk helemaal geen aanvallende bedoelingen. De formatie won aan brutaliteit toen de aangekondigde oranje storm maar niet wilde oplaaien onder het geopende dak van de Arena.

Valeri Bozhinov waarschuwde na 44 minuten met een schot op de lat. Ivelin Popov tekende na 49 minuten wel voor de gelijkmaker. Hij mocht een strafschop nemen, omdat Van der Vaart tijdens een sliding de bal met zijn arm beroerde: 1-1.

Oranje speelde voorspelbaar en te traag. De formatie miste op de flanken vooral een buitenspeler met diepgang. Om die reden bracht Van Marwijk waarschijnlijk Dirk Kuijt en Arjen Robben, die met een luid applaus werd onthaald.

Het duo zorgde voor meer dreiging, maar kon Oranje niet aan een zege helpen. Sterker nog, ze zagen Ilyan Mizanski in de slotminuut het winnende doelpunt maken voor Bulgarije.

1988

In 1988 ging Oranje in de oefenreeks ter voorbereiding op het EK in Duitsland ook thuis met 1-2 ten onder tegen Bulgarije. Jan Wouters was destijds trefzeker, maar zag Nikolai Iliev en Luboslav Penev ook doel treffen.