BRAGA - Het wordt een opgave voor de rekenmeesters van de UEFA als woensdagavond in groep D Duitsland van Tsjechië verliest en Nederland en Letland gelijkspelen. Alleen in dat geval ontstaat een situatie waarin drie teams op 2 punten eindigen en de reglementen moeten worden geraadpleegd.

Zeker is dat Nederland bij een Duitse nederlaag de kwartfinales bereikt als het zelf een ander gelijkspel behaalt dan 0-0. Als Duitsland, Nederland en Letland woensdag op 2 punten staan, is het aantal gemaakte doelpunten in hun onderlinge wedstrijden bepalend.

De eerste twee meetcriteria zijn in groep D namelijk niet meer van toepassing. De onderlinge resultaten zijn dan allemaal remises geweest. Daardoor is het doelsaldo ook gelijk. Op basis van gemaakte doelpunten valt Letland altijd af. Letland en Duitsland hebben met 0-0 gelijkgespeeld, terwijl Nederland en Duitsland onderling 1-1 speelden.

Doelpunten

Een vergelijking tussen Duitsland en Nederland hangt vervolgens af van het aantal goals dat Nederland tegen Letland maakt. Speelt Oranje woensdag met 0-0 gelijk, dan moet de UEFA nog verder spitten in de reglementen. Als Nederland en Letland gelijkspelen met treffers, gaat Oranje verder.

Bij 0-0 kijkt de UEFA naar het doelsaldo van beide ploegen in alle groepswedstrijden. Is ook dat gelijk, dan worden de gemaakte doelpunten erbij gehaald. Als er dan nog geen winnaar is, geldt de klassering die het land inneemt op de UEFA-lijst van kwalificatiewedstrijden voor het WK 2002 en EK 2004. In dat geval wint Duitsland (achtste). Nederland staat negende.

Deze scenario's kunnen alleen bij een Duitse nederlaag uit de kast worden gehaald. Als Duitsland gelijkspeelt, moet Nederland winnen om door te gaan. Als Duitsland wint, is Nederland hoe dan ook uitgeschakeld. Letland gaat alleen verder als het Nederland verslaat en Duitsland niet van Tsjechië wint.

Criteria

De plaatsingscriteria in de EK-groep bij gelijk eindigen:
1. Het puntentotaal uit de onderlinge wedstrijd(en). (In groep D niet meer van toepassing).
2. Het doelsaldo uit de onderlinge wedstrijd(en). (In groep D niet meer van toepassing).
3. Het aantal gemaakte doelpunten in de onderlinge wedstrijd(en). (Nederland door als tegen Letland gelijkgespeeld wordt met doelpunten).
4. Het doelsaldo in alle groepswedstrijden.
5. Het aantal gemaakte doelpunten in alle groepswedstrijden.
6. Het beste coëfficiënt op de UEFA-ranglijst. (Duitsland door).
7. De klassering in het fairplay-klassement. (In groep D niet meer van toepassing).
8. Loting. (In groep D niet meer van toepassing).