ALBUFEIRA - Verslagen en gefrustreerd hervatte het Nederlands elftal maandag de voorbereiding op de derde EK-wedstrijd tegen Letland. Waarschijnlijk nog niet hersteld van de nederlaag tegen de Tsjechen (3-2) wil Oranje woensdag de laatste groepswedstrijd sowieso met een overwinning afsluiten. Het is echter maar de vraag of een zege in Braga volstaat voor deelname aan de kwartfinale.

Bekijk video voorbeschouwing Duitsland - Tsjechië: Breedband

Grote vraag is hoeveel tegenstand Tsjechië aan Duitsland biedt. Bondscoach Brückner van de al zekere groepswinnaar heeft al aangekondigd dat hij enkele belangrijke spelers rust geeft. "Dat is logisch", oordeelde aanvoerder Cocu. "Dat hadden wij ook gedaan. Hopelijk wil de tweede keus van de Tsjechen graag laten zien hoe goed het kan voetballen. Feit is dat we afhankelijk van de uitslag van de andere wedstrijd zijn. En dat is geen goede uitgangspositie."

Cocu

Cocu had de teleurstelling over de nederlaag nog zichtbaar niet verwerkt. "Zoiets draag je nog wel even met je mee. Vooral ook omdat ik bij die eerste goal vreselijk in de fout ging. Ik heb zoveel ervaring en toch maak ik die fout. Dat is heel pijnlijk. Iedereen wijst nu naar de bondscoach. Iedereen praat over die wissel. Maar wij hebben ook fouten gemaakt. We hebben als team door individuele fouten verloren."

Van Bronckhorst

Van Bronckhorst stak de hand eveneens in eigen boezem. "Ik leidde het derde doelpunt van de Tsjechen in. Ik had de bal natuurlijk gewoon naar voren moeten schieten. Ik zag niemand vrijstaan en wilde daarom een actie maken. Dat liep helemaal fout af. Daar is na afloop nog wel even over gesproken. Logisch."

Van Hanegem

Assistent-bondscoach Van Hanegem benadrukte dat hij alleen maar kan hopen dat de Tsjechen niet van de Duitsers verliezen. "Zo ver hebben we het helaas laten komen. We moeten gewoon winnen van Letland en dat wordt al moeilijk genoeg. Daarna weten we pas hoe de Duitsers tegen de Tsjechen hebben gespeeld. Die uitslag bepaalt dan of we donderdag al naar huis moeten."

Van Hanegem liet doorschemeren dat de basisformatie van het duel met de Duitsers niet drastisch wordt gewijzigd. "Dat lijkt me niet nodig", aldus de assistent-bondscoach, die er nog wel op wees dat Heitinga naar aanleiding van zijn twee gele kaarten tijdens het duel met de Tsjechen is geschorst. Reiziger is zijn logische vervanger.

Het Nederlands elftal trainde maandagavond nog besloten. De lichtgekwetste Heitinga, Bouma, Van Hooijdonk en Van der Meyde namen niet deel aan het afsluitende partijspelletje. De laatste drie spelers zijn waarschijnlijk wel gewoon inzetbaar voor het duel met Letland.