LISSABON - Voetballer Alexander Frei is maandag alsnog uit het Zwitserse team gezet en zal opnieuw worden aangeklaagd voor het spugen naar een tegenstander.

De Zwitserse voetbalbond gaf met de schorsing gehoor aan de wens van de Europese bond UEFA. Frei behoorde daardoor niet langer tot de selectie voor de laatste groepswedstrijd op het Europees kampioenschap, maandag tegen Frankrijk.

De UEFA tekende eerder op de dag beroep aan tegen een besluit van de eigen tuchtcommissie om Frei vrij te spreken van spugen. Toen was er onvoldoende bewijs, maar nieuwe televisiebeelden tonen volgens de UEFA aan dat de aanvaller wel degelijk in de nek spuugde van Gerrard in de EK-wedstrijd tegen Engeland. "De Zwitserse bond heeft de beelden gezien en verzet zich niet langer tegen een schorsing", luidde een verklaring.

Eerder dit EK schorste de tuchtcommissie van de Europese bond de Italiaan Francesco Totti voor drie wedstrijden. De Italiaan spuwde in het eerste groepsduel de Deen Poulsen in het gezicht. Totti is pas weer speelgerechtigd in de halve finales, als Italië die bereikt.