LISSABON - De Europese voetbalunie (UEFA) heeft beroep aangetekend tegen de vrijspraak die haar eigen tuchtcommissie zondag aantekende in de zaak tegen de Zwitser Alexander Frei. De commissie achtte het via de beschikbare televisiebeelden niet onomstotelijk bewezen dat Frei donderdag in de EK-wedstrijd tegen Engeland (0-3) tegenstander Gerrard in de nek zou hebben gespuugd en sprak hem daarom vrij.

De UEFA, die zegt over nieuw videomateriaal te beschikken, heeft de tuchtcommissie maandag in afwachting van een heropening van de zaak echter gevraagd Frei voorlopig te schorsen. In dat geval kan hij maandagavond niet spelen in de laatste groepswedstrijd van de Zwitsers tegen Frankrijk. Mocht Frei daadwerkelijk een voorlopige schorsing krijgen, dan is het EK voor hem hoogstwaarschijnlijk voorbij. Zwitserland staat vierde in groep B en heeft nog maar een heel kleine kans op de kwartfinales.

Totti

Eerder dit EK schorste de tuchtcommissie van de Europese bond de Italiaan Francesco Totti voor drie wedstrijden. De Italiaan spuwde in het eerste groepsduel de Deen Poulsen in het gezicht. Totti is pas weer speelgerechtigd in de halve finales, als Italië die bereikt.

Voor de UEFA is het de tweede keer in drie maanden dat de bond beroep aantekent tegen een besluit van de eigen tuchtcommissie. Op maart deed de UEFA hetzelfde inzake de straf die de commissie oplegde aan Roy Keane van Manchester United. De straf van een wedstrijd schorsing was in de ogen van de bond te laag. Keane werd bestraft vanwege een overtreding in de wedstrijd in de achtste finales van Champions League tegen FC Porto. Nadat Manchester was uitgeschakeld, liet de UEFA de tuchtzaak verder rusten.