LISSABON - Een dag na de dramatische nederlaag tegen Tsjechië (2-3) heeft de KNVB zich vierkant achter de veelbekritiseerde bondscoach Dick Advocaat opgesteld. Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, sprak het volste vertrouwen in hem uit. "We staan nog volledig achter hem", liet hij weten.

Advocaat had zondag heel wat uit te leggen. Vooral de opmerkelijke vervanging na een uur van uitblinker Robben leidde tot veel kritische vragen. "Achteraf is de wissel niet goed uitgepakt", erkende Advocaat, die hoe dan ook wil aanblijven als bondscoach. "Ik heb daar nu wel spijt van. Ik had niet het gevoel dat we de wedstrijd controleerden. Bovendien had Robben al drie maanden nauwelijks gevoetbald. Daarom heb ik hem eruit gehaald."

Nederlaag

Het Nederlands elftal heeft door de geruchtmakende nederlaag in Aveiro de kwalificatie voor de kwartfinale van het Europees kampioenschap voetbal niet meer in eigen hand. Tsjechië is zeker groepswinnaar, omdat Duitsland eerder op zaterdag gelijkspeelde (0-0) tegen Letland.

Als Nederland woensdag van Letland wint, moet Duitsland van Tsjechië winnen om boven Oranje te blijven. Zelfs Letland heeft, als het Nederland verslaat, nog een kansje op kwalificatie.

In Groep A verzekerden Portugal (1-0 tegen Spanje) en Griekenland (1-2 tegen Rusland) zich van een plaats bij de laatste acht. De Grieken kwalificeerden zich ten koste van Spanje voor de kwartfinales dankzij meer gemaakte treffers in de drie pouleduels.