AVEIRO - Het oranjelegioen heeft al vroeg bezit genomen van de Portugese plaats Aveiro, waar zaterdagavond de EK-wedstrijd Nederland-Tsjechië wordt gespeeld. Rond het Rossio-plein, waar de supportersclub van Oranje zaterdagmiddag een feest geeft, hebben zich inmiddels duizenden fans van het Nederlands elftal verzameld.

Naar verwachting wonen ongeveer 15.000 landgenoten het duel Nederland - Tsjechië bij in het kleurrijke gemeentelijk stadion van Aveiro. Op de wegen naar de stad voert de kleur oranje de boventoon. Op de rivier die door de stad loopt, varen boten met Nederlandse fans.

Zaterdagmiddag treden op het Rossio-plein nog tal van artiesten op. Ook in Porto organiseerde de supportersclub een gelijksoortig feest, dat een groot succes werd. "Het is al enorm gezellig", aldus voorzitter Lloyd Vandenberg van de club. "We verwachten vandaag minimaal 5000 mensen op het plein."

Enkele leden van de Tweede Kamer, onder wie Boris Dittrich (D66) en Jan Rijpstra (VVD) hebben het evenement inmiddels bezocht. Namens de KNVB is Benk Korthals, voorzitter van de raad van commissarissen, aanwezig.