ALBUFEIRA - Een Portugese rechtbank heeft woensdag een Engelse voetbalsupporter veroordeeld tot een celstraf van twee jaar wegens wangedrag in Albufeira. Hij was aanstichter van rellen afgelopen maandag na afloop van de door Engeland verloren wedstrijd tegen Frankrijk op het Europees kampioenschap voetbal. De man moet zijn straf uitzitten in Engeland.

Dezelfde rechtbank stuurde elf Britten en een Rus, die ook betrokken waren bij de rellen in de Portugese badplaats, naar hun land terug. Zij hoeven niet de gevangenis in. De veroordeelde Brit is de 46-jarige Gary Mann. Justitie beschuldigde hem ervan dat hij een fles naar de politie had gegooid.

In de nacht van dinsdag op woensdag arresteerde de Portugese politie nog eens 34 relschoppende voetbalsupporters, 33 Engelsen en een Nederlander. Zij zullen donderdag voor de rechtbank verschijnen.

Wangedrag

Het wangedrag van de Engelse hooligans heeft nog niet tot sancties van de UEFA geleid. De Europese voetbalbond liet voor het EK in Portugal doorschemeren dat het Engelse team bij ernstig wangedrag van zijn supporters van het toernooi zou worden uitgesloten. De UEFA zag in de rellen in Albufeira nog geen rechtstreekse relatie met het evenement.