LEIRIA - Frankrijk kan zich donderdagavond verzekeren van een plaats in de kwartfinales van de Europese titelstrijd. Om het voetbalelftal van Kroatië te verslaan, is het een voorwaarde dat de 'Haantjes' de zege op Engeland helemaal uit hun systeem hebben verwijderd.

Bekijk video: Breedband

Niet meer aan denken, meent succescoach Santini. "Winnen van de Engelsen is een emotionele gebeurtenis, altijd iets speciaals. Het duel met de Kroaten zal anders zijn, maar niet gemakkelijker", hield hij zijn selectie voor. "Ze hebben spelers bij Europese topclubs en vormen een uitstekend collectief."

De Franse keuzeheer kan vertrouwen op hetzelfde elftal dat Engeland in blessuretijd met 2-1 bedwong, al was dat vooral de verdienste van Zidane. Verdediger Desailly is hersteld van een knieblessure. Als Makalele, die een pijnlijke schouder overhield aan het openingsduel, niet kan spelen lijkt Dacourt de meest logische vervanger. Thuram is toe aan interland nummer 101. In de voorgaande honderd scoorde hij tweemaal, tegen Kroatië in de halve finale van het WK'98.

Kroatië

De Kroaten, die alle drie eerdere wedstrijden tegen Frankrijk verloren, stapten op weg naar Leiria, waar de Deen Kim Milton Nielsen donderdag om 20.45 uur voor de aftrap fluit, even uit de bus om in bedevaartsoord Fatima de Heilige Maagd Maria om steun te vragen. Ze keken daarbij ook verder vooruit. Volgens bondscoach Baric, die Tudor weer mag opstellen na een schorsing, wordt de slotwedstrijd in groep B tegen Engeland pas echt cruciaal.

Eriksson

De Engelsen beginnen om 18.00 in Coimbra tegen Zwitserland, dat met een 0-0 begon tegen Kroatië. De opdracht van trainer Eriksson, miljoenen voetbalfans en bijtende tabloids moge duidelijk zijn: winnen. Daarbij wordt graag verwezen naar 1988. Toen verloor Nederland ook de eerste wedstrijd en werd Oranje toch kampioen.

De Zwitserse coach Kuhn, die de geschorste PSV'er Vogel mist, legde het heilige moeten van de opponent uit in zijn voordeel. "Ik ben ervan overtuigd dat heel Engeland, de internationals incluis, denkt dat Zwitserland gemakkelijker te verslaan is dan Frankrijk. Daar ligt onze kans. Zij voelen een enorme druk, wij hebben niets te verliezen. Het is zaak de eerste 15 minuten door te komen."

Kuhn vervangt Vogel waarschijnlijk door Celestini. Cabanas heeft zijn schorsing erop zitten. Zwitserland speelde in het verleden 18 officiële interlands tegen de Engelsen, driemaal werd gewonnen (voor het laatst in 1981), vier keer eindigde het duel onbeslist. De Rus Ivanov is donderdag de scheidsrechter.