LISSABON - De Italiaan Totti kan een schorsing tegemoet zien. De UEFA heeft de aanvoerder van Italië woensdag aangeklaagd wegens onsportief gedrag. Hij spoog de Deen Poulsen maandag vol in het zicht tijdens de wedstrijd in groep C tegen Denemarken (0-0).

De Deense televisie liet het incident uitgebreid zien, waarop de Deense voetbalbond een officiële klacht indiende bij de UEFA. De Europese voetbalbond heeft inmiddels de videoband in bezit. Op de website van de Deense zender DR1 is de spugende Totti duidelijk in beeld.

De UEFA zal de zaak donderdagmorgen behandelen. Totti zal de hoorzitting bijwonen. Twee advocaten uit Rome die woensdagavond werden ingevlogen, zullen hem bijstaan. "We zijn onaangenaam verrast", aldus een woordvoerder van de Italiaanse bond. "We zijn niet blij met het nieuws, maar we zullen de uitspraak van de UEFA afwachten en respecteren."

Spugen

Totti staat een forse straf te wachten. In een soortgelijk geval werd de Serviër Mihajlovic van Lazio Roma in november voor acht wedstrijden geschorst nadat hij de Roemeen Mutu van Chelsea in de Champions League vol in het gezicht spoog. In het voetbal wordt spugen als een van de zwaarste overtredingen beschouwd.

De Deense zender liet ook het filmpje zien waarop de Hollandse 'lama' Frank Rijkaard de Duitse Rudi Völler in de haren spoog tijdens het wereldkampioenschap in Italië in 1990.