RIJSWIJK/PORTO - Oranjefans die met een toeter van Heineken hun favorieten in Portugal willen toeschreeuwen, komen van een koude kermis thuis. De toernooiorganisatie laat de dingen, die ook als hoofddeksel zijn te gebruiken, bij de stadionhekken om commerciële redenen in beslag nemen.


Fans mogen niet toeteren...

Volgens een woordvoerder van de KNVB wil de organisatie Carlsberg in bescherming nemen. Dit Deense biermerk is een van de hoofdsponsors van het EK en zou geen genoegen nemen met raclameuitingen van de Nederlandse concurrent.

Controle

Fans van Oranje die dinsdagavond de voetbalwedstrijd Duitsland-Nederland bezochten, moesten bij de kaartjescontrole dan ook massaal de toeters inleveren. Wie dacht hem in zijn tas te kunnen verbergen, liep grote kans hem later bij de veiligheidscontrole kwijt te raken.

Heineken deelde voorafgaand aan de wedstrijd in de vertrekhal van Schiphol aan iedereen die ook maar iets van oranje aan had, een toeter uit. Maar er waren ook fans die hem zelf bij een doos bier hadden gekocht. Het gevolg was dat de toeters bij de hekken van het stadion in Porto rijendik stonden opgestapeld.

Overigens hoefden de Oranjesupporters niet te wanhopen. Na afloop kregen zij in de straten van Porto direct kans weer een exemplaar te bemachtigen. De plaatselijke jeugd bood ze voor een euro te koop aan.