ALBUFEIRA - Bijna de hele voorbereiding van het Nederlands elftal op het Europees kampioenschap leek Wesley Sneijder voorbestemd voor een basisplaats. De sinds vorige week 20-jarige middenvelder van Ajax speelde op de training alle partijspelen mee met de eerste keus. Tot zondag, toen de twijfelende bondscoach maar weer eens voor een ander speelwijze koos. Sneijder begon tegen de Duitsers op de bank maar viel na rust sterk in. "Wie weet mag ik daarom tegen de Tsjechen wel beginnen."

Misschien wel de enige man met voetbalintellect op het veld, oordeelde Johan Cruijff na afloop van de onbesliste interland tussen Nederland en Duitsland (1-1) over Sneijder. "Ja, zoiets hoorde ik", reageerde de middenvelder van Ajax woensdagmiddag na een lichte looptraining. "Nou, die kan ik in mijn zak steken. Het ging inderdaad niet slecht. Al had ik dit liever vanaf het eerste fluitsignaal laten zien."

De hele aanloop van het Nederlands elftal op het EK waande Sneijder zich in de ploeg die tegen de Duitsers zou beginnen. Hij presteerde goed op de training en kreeg waardering van zijn ploeggenoten. Sneijder was volgens veel internationals de ideale speler om de spitsen nu eindelijk eens wel goed te bedienen.

B-keus

"Ja, en toen die besloten training van afgelopen zondag", aldus Sneijder. "Ik moest voor het eerst met de B-keus meespelen. Daar was ik best verrast over. Ik had dat niet meer verwacht. De bondscoach heeft toen de opstelling tegen de Duitsers niet gegeven, maar ik wist eigenlijk wel genoeg. Ik zou op de bank beginnen."

"Wat volgde was een moeilijke periode van twee dagen. "Ik zat niet in de put of zo", aldus Sneijder. "Maar ik was wel teleurgesteld. Cocu merkte dat waarschijnlijk. Hij is naar mij toegekomen. Hij wilde me geruststellen. Ik zou mijn kans op dit toernooi toch wel krijgen. Hij noemde mijn spel op de training een verademing. Dat is leuk om te horen van de aanvoerder."

Machteloos

Tegen de Duitsers moest Sneijder aanvankelijk toekijken hoe Nederland vooral aanvallend machteloos was. Van Nistelrooij kreeg nauwelijks een bespeelbare bal. De buitenspelers werden al eveneens slecht bereikt. Oranje snakte naar een spelverdeler. Naar iemand die bijna altijd rechtstreeks speelt. Met de linker of rechtervoet, maakt niet uit.

Al na 35 minuten liet Advocaat de jonge middenvelder warm lopen. Bij de aftrap voor de tweede helft stond Sneijder al op het veld. Met de Ajacied in de gelederen won het aanvalsspel van Nederland aan kwaliteit. Sneijder bereikte Van Nistelrooij wel. Hij dirigeerde de buitenspelers wel naar de achterlijn.

"Ik heb laten zien wat ik kan", aldus de middenvelder. "Meer kan ik niet doen. Hard trainen, goed invallen. Dan komt het vanzelf wel goed. Zaterdag tegen de Tsjechen al? Laten we het hopen. Ik voel me er klaar voor. Hopelijk denkt de bondscoach er ook zo over. Hij is tenslotte de baas."