GILDEHAUS - Duitsers en Nederlanders hebben dinsdag in Gildehaus, een Duits dorp net over de grens bij Oldenzaal vreedzaam naar Oranje - Duitsland gekeken tijdens het Europees Kampioenschap. Een van de Nederlandse enclaves in het gehucht stierf duizend doden samen met hun Duitse buren tijdens het duel.


Het Dragão-stadion in Porto kleurt oranje

In een fraaie buurt ergens in Gildehaus is de straat versierd met oranje en hier en daar een Duitse vlag. Duitsers en Nederlanders wonen hier gemengd en gaan zichtbaar vreedzaam met elkaar om. In de garage van een van de straatbewoners staat een groot videoscherm in een kleine tent opgesteld. Bierworstjes, kaas en chips staan op tafel en de kratten Grolsch zijn van stal gehaald.

In een gemoedelijke sfeer steken de Duitsers en de Nederlanders elkaar vlak voor de wedstrijd de gek aan. De oranje sjaaltjes en hoofddeksels overheersen. Volgens een van de Nederlandse buurtbewoners is er voor de Duitsers weinig aan EK-artikelen te koop. Een familie moest helemaal in Wuppertal vlaggen bestellen. De kinderen hebben een zelfgemaakt t-shirt aan met de Duitse vlag erop geborduurd.

Aanmoedigingen

"Als de pers verschijnt dagen beide kampen elkaar uit in aanmoedigingen voor het vaderland. De Nederlanders staan op bij het Wilhelmus, de Duitsers stellen zich bescheidener op. Henk, getooid met rode pruik, en Piet zijn aan oranje zijde het luidruchtigst in hun commentaar. "Hé Mario", zo roept Piet grappend naar zijn Duitse buurtgenoot, let je even op Van der Sar, want die komt vanavond niet zo vaak meer in beeld."


Ballack en Van der Meyde vechten om de bal

Hoe anders verloopt het duel. De Duitsers beginnen zich te roeren in de tent als 'Die Mannschaft' Oranje onder druk zet. De oosterburen laten zich helemaal gaan als Duitsland op 1-0 komt. "Ach, geluksdoelpunt", moppert Piet met een knipoog.

Na rust zetten de mannen van Advocaat een tandje bij en de Duitsers komen in de verdrukking. De Duitse Mario zit met zijn billen samengeknepen. "Ik ben ontzettend nerveus." Hij rookt de ene sigaret na de andere en verbijt zich wanneer er weer een kans aan Duitse zijde wordt gemist.

Oranje scoort!

In het laatste kwartier is het dan eindelijk zover: Oranje scoort. De tent is te klein en gelijk wordt er een polonaise ingezet. De Duitse buurtgenoten kijken lachend toe. Na het einde van de wedstrijd laaien de emoties hoog op bij de toeschouwers, maar er wordt ook samen 'olé, olé' gezongen. Na het laatste fluitsignaal is iedereen tevreden.


Advocaat omhelst collega Völler na afloop