LISSABON - Zijn zoon van zes haalde hem over de streep. Niet de handtekeningen van 150.000 Zweedse voetbalfans, inclusief UEFA-voorzitter Johansson. Henrik Larsson (34) keerde terug op het internationale podium omdat zijn zoontje hem daarom vroeg.

Larsson nam in 2002 na het WK afscheid als international. In Portugal maakte hij zijn rentree. In zijn 75e interland tegen Bulgarije (5-0) scoorde hij twee keer. De hattrick lag voor de hand toen Zweden een strafschop kreeg. Die gunde Larsson aan Ibrahimovic. "Henrik", glunderde coach Lagerbäck "is een groot man, een persoonlijkheid. Een voetballer die nooit zijn eigen gewin voorop stelt maar altijd denkt aan het teambelang."

Afscheid

De aanvaller nam kortgeleden na zeven jaar afscheid van Celtic. In 315 wedstrijden scoorde hij 242 doelpunten voor de Schotse kampioen. Daarmee klom hij naar de derde plaats op de eeuwige clubranglijst achter McGrory (470) en Lennox (273). Hij werd in door Wim Jansen van Feyenoord naar Celtic gehaald voor de spotprijs van 2 miljoen gulden. Bij Feyenoord speelde hij vier seizoenen en tekende in 101 duels voor 26 treffers.

Kindvall

Ove Kindvall ontdekte Larsson voor Feyenoord bij de Zweedse tweede divisieclub Helsingborg. De spits groeide pas in Schotland uit tot een goalgetter. De interesse voor Larsson is groot. Liefst clubs doen pogingen de topscorer in te lijven. Larsson wil naar Zuid-Europa, naar Spanje, bij voorkeur naar FC Barcelona. En anders keert hij terug naar Zweden.