PORTO - Het EK begint dinsdagavond eindelijk ook echt voor Oranje, met de veelbesproken wedstrijd in Porto tegen Duitsland. De aftrap in dit duel tussen twee verschillende voetbalculturen - frivoliteit en aanvalslust versus werklust en teamdiscipline - is om 20.45 uur. De Zweed Anders Frisk is scheidsrechter. Een paar uur eerder speelt Tsjechië in dezelfde groep D in Aveiro tegen Letland, dat nooit eerder de eindronde van een EK haalde.

De stemmingmakerij rond Nederland - Duitsland duurt tot het laatste moment voort. Zowel Dick Advocaat als zijn Duitse collega Rudi Völler bleven geheimzinnig doen over de opstelling. Clarence Seedorf oefende maandag opnieuw alleen en lijkt niet fit genoeg om te beginnen. Wilfred Bouma is wel speelklaar.

Duitsland

De Duitsers, vice-wereldkampioen van 2002, kennen geen blessureperikelen. Völler neigt er toe met slechts één diepe spits (Kevin Kuranyi) aan te treden en vijf man op het middenveld te posteren, met een dirigerende en meest aanvallende rol voor Michael Ballack. Hoewel ook Die Mannschaft in de voorbereiding allerminst overtuigde, heeft zij historisch gezien een voorsprong op Oranje. Van de 35 onderlinge wedstrijden wonnen de Duitsers dertien keer, Nederland maar tien maal.

Tsjechië

Van Tsjechië, dat Nederland in de kwalificatie aftroefde, wordt een overwinning verwacht en geëist. Sterspeler Nedved, die aangaf last te hebben van de hitte in Portugal, waarschuwde voor onderschatting. De Ajacieden Grygera en Galasek staan normaal gesproken in de basis. Bij de debuterende Letten, die niets hebben te verliezen en in elk geval goed willen spelen, is het meedoen van Pahars en Laizans twijfelachtig.