ALBUFEIRA - Ogenschijnlijk ontspannen werkt Dick Advocaat toe naar het eerste EK-duel dinsdag met Duitsland. De bondscoach, die afgelopen week zo heftig op kritiek reageerde, deed zondag zijn uiterste best om rust en vertrouwen uit te stralen. Bijna klaar met de formatie van zijn elftal, viel de misschien wel grootste straatvechter onder alle oefenmeesters toch weer uit zijn rol.

Hij zou het best graag willen maar kan het gewoon niet. Tijdens een bezoek van Nederlandse en buitenlandse journalisten aan het logeeradres van Oranje zette de bondscoach weer eens zijn beste beentje voor. Even was het net alsof Advocaat alleen maar bezig was met zijn elftal. Wat kon hem het nog schelen hoe anderen over hem dachten.

Geintje

Hij kneep enkele journalisten vriendschappelijk in de arm en verraste af en toe met een leuk geintje. "Ik ontspannen? Ja, ik lees, luister en kijk niets meer. Bevalt me overigens prima", probeerde hij nog. "Of ik dat van mijn mediamensen zo moet doen? Nee hoor, dat heb ik zelf besloten. Ik denk dat het zo het beste is."

Bemoeien

Hij had dus niet gehoord hoe Koeman op televisie over een trainingspartijtje sprak? "Ja, toevallig wel. Gaat hij zich er nu ook nog mee bemoeien? Ik vond het niet belangrijk dat het ene partijtje van drie met 5-0 van het andere ploegje won. Het ging toen namelijk helemaal niet over de uitslag."

Maar Advocaat sloot zich toch af van alles en iedereen die iets over het elftal te melden had? "Ja, maar je hoort nog wel een wat. Zo zag ik ook een Duits programma. De makers waren naar Nederland gekomen en constateerden dat van alle zestien deelnemende landen alleen het shirt van Duitsland niet te koop was. Wat een insteek. Moet alles weer op scherp worden gezet? Weet je waarom ik denk dat dit zo was. De shirts van Duitsland waren al uitverkocht."

Underdog

O ja, de bondscoach had toevallig zaterdag ook nog naar andere Duitse programma's gekeken. "En weet je wat me weer opviel? Ze doen weer heel erg hun best om vooral niet de rol van favoriet te krijgen. Ze spelen bij ieder toernooi de halve finale maar ze zijn nooit favoriet. Daar hou ik niet van. Slaat nergens op."

Advocaat is Advocaat. Hij kan gewoon zijn mond niet houden wanneer iets hem niet bevalt. Of hij het nu toegeeft of niet. Hij ziet en hoort alles en reageert als straatvechter. Bij onrecht of noodsituaties gaat de trainer in de aanval. Alsof de zoektocht naar het ideale elftal al niet voldoende energie vergt.

Twee dagen voor het duel met Duitsland is de bondscoach er naar eigen zeggen bijna uit. Hij kent nog kleine twijfels over twee posities, die van linksbuiten en rechtshalf. Voorlopig geniet Van der Vaart de voorkeur op de linkerflank. Maar kan Overmars, Robben of Zenden daar misschien niet beter spelen? En dan nog de ideale rechtshalf. Sneijder heeft de beste kansen. Maar als Seedorf maandag nu toch fit blijkt. Of is de beter verdedigende Bosvelt het beste voor de balans in het team?

Zekerheden

Van Nistelrooij, Van der Meyde, Davids, Cocu, Van Brockhorst, Stam, Bouma, Van der Sar en Heitinga lijken tegen Duitsland zeker van een plaatsje. De laatstgenoemde kan nog door Reiziger worden vervangen. Advocaat heeft nog twee dagen, dan moet Nederland er staan. Na 20.45 uur Nederlandse tijd in Porto is het te laat voor grote veranderingen. De bondscoach zelf zal voor en na dat tijdstip overigens wel nooit meer veranderen.