PORTO - Dat Duitsland als toernooiploeg een land is waarmee rekening moet worden gehouden, is een vaststaand feit. Niet voor niets won 'Die Mannschaft' in het verleden al drie Europese en drie wereldtitels. Het huidige nationale elftal van Duitsland is echter zwalkend. Als absolute sterspeler geldt Michael Ballack. Van hem worden wonderen verwacht: "Maar Duitsland moet niet alleen op mij rekenen. Dat is een gevaarlijke situatie".


'Duitsland moet niet alleen op mij rekenen. Dat is een gevaarlijke situatie'

De eerste wedstrijd van de Duitsers op het Europees kampioenschap is meteen een cruciale. In het oogverblindende Dragao-stadion staat dinsdag de kraker tegen Nederland op het programma. Voor Ballack een ontmoeting met een dubbele lading. De Duitse middenvelder staat in de nadrukkelijke belangstelling van Barcelona, waar hij wellicht teamgenoot wordt van Edgar Davids, een van de troeven op het Nederlandse middenveld.

Barcelona

Voor Ballack, die met zijn doelpunten een belangrijke schakel is in het Duitse elftal, is de overgang naar de club van Frank Rijkaard geen onderwerp. "Ik wil me volledig op het EK richten en wil er niets over zeggen. Er wordt volop gespeculeerd, maar voor mij is het thema geen thema," aldus de 27-jarige speler van Bayern München, die in 41 interlands al negentien treffers produceerde.

Trainingen

Dat de ontmoeting met Nederland serieus genomen wordt door de Duitsers is inmiddels meer dan duidelijk. Bondscoach Rudi Völler heeft de laatste drie trainingen van zijn elftal besloten gehouden. Hij wil Nederland verrassen met een tactische variant. Zelfs een speelstijl met maar een spits is een optie. Duidelijk is dat de Duitsers zich zullen aanpassen aan Nederland - iets dat nog niet zolang geleden een utopie zou zijn geweest.

Moeizaam

Maar Völler moet wel. Zijn team maakte in de laatste oefenwedstrijden voor het EK, net als Nederland overigens, geen al te sterke indruk. Na een moeizame kwalificatiereeks, waarin het met moeite Schotland, IJsland, Litouwen en de Faerer Eilanden werden verslagen, werd de laatste periode voor het toernooi verloren van Roemenië en Hongarije. Vooral de vernedering tegen de Roemenen (5-1) doet nog altijd zeer in Duitsland. Op de FIFA-ranglijst heeft het topland van weleer, op het laatste WK in Japan en Zuid-Korea nog finalist, een duikeling gemaakt. Daarnaast heeft Duitsland het tegen de 'grote landen' vaak moeilijk. Toch moet er ook zoiets als een revanchegevoel heersen bij de Duitsers. Zeker in Europees verband. Op het EK in Nederland en Belgie werd het team, toen nog getraind door Erich Ribbeck, kansloos in de eerste ronde uitgeschakeld, na verliesbeurten tegen Portugal en Engeland. Alleen van Roemenië werd een puntje gepakt.

Kahn

Met een mix van jonge spelers en ervaring - vooral Ballack en keeper Kahn - moet op het EK in Portugal een nieuwe weg worden ingeslagen. Met trainingen achter gesloten deuren, die inmiddels gelden als 'staatsgeheim' moet voor dinsdagavond 20.45 een oplossing worden gevonden voor de kwakkelende periode van de laatste maanden. Hoe? "Dat zullen we dinsdag laten zien", aldus Ballack.