ALBUFEIRA - Andy van der Meyde en Patrick Kluivert. De eerste is debutant op een grote eindronde, de tweede is topschutter aller tijden van Oranje. Allebei snakken ze naar eerherstel, alleen een goed EK kan voor het tweetal een verloren seizoen nog goedmaken. De rechtsbuiten van Internazionale lijkt tegen de Duitsers zeker van speeltijd. De spits van Barcelona moet voor het eerst in zijn loopbaan toekijken.

Met een glimlach en pretoogjes liep Kluivert zondag door het luxe spelershotel van het Nederlands elftal aan de Algarve. In vlekkeloos Nederlands, Engels, Spaans en Italiaans bedient hij de verschillende journalisten van tekst. Domme opmerkingen, vervelende vragen, de glimlach blijft. "Dat wil niet zeggen dat ik me helemaal top voel", aldus Kluivert. "Ik lach altijd. Ik voel me sterk, goed en fit, maar moet tegen Duitsland wel toekijken. Dat had ik graag anders gezien."

Niemand maakte zoveel doelpunten voor Oranje als Kluivert. Veertig maar liefst, in 76 interlands. De aanvaller produceert opvallend vaak de eerste of tweede treffer voor het Nederlands elftal. Kluivert was belangrijk, onomstreden. Veel ploeggenoten beschouwden hem als de beste van het hele stel. Alleen die aanname al, klonk het vaak vol bewondering. En toch kiest Advocaat voorlopig voor Van Nistelrooij.

Kluivert

"Het is jammer dat we het samen niet hebben kunnen laten zien", aldus de bijna 28-jarige spits. "Dat kwam niet alleen door ons. Ik vind nog steeds dat we te veel verdedigend werk moesten opknappen. Nu gaan we voorlopig met één centrumspits spelen. Helaas kiest de bondscoach niet voor mij. Dat is nieuw. Ik was dit seizoen ook al voor het eerst lang geblesseerd. Daarom miste ik in het begin van het trainingskamp nog ritme en kwaliteit. Maar ik kom terug, voel me sterk en hoop dat ik nog de kans krijg om dat te laten zien."

Keuzes

Kluivert vecht de beslissing van de bondscoach niet aan. "Hij moet keuzes maken. Nee, hij hoeft geen uitleg te geven. Hij heeft het al druk genoeg. Ik vind het wel jammer dat ik niet bij dat groepje van vier spelers zat die met de bondscoach over de speelwijze mochten praten. Ja, daar had ik toch ook wel bij kunnen zitten", aldus de aanvaller die de laatste weken wel eens aan Van Basten moet denken.

"Vrienden en familieleden wijzen me op Marco. Die begon ook niet aan het EK van 1988. Maar het kwam wel allemaal goed. Ja, dat is een mooi scenario."

Van der Meyde

Andy van der Meyde luistert niet zoveel naar anderen. Hij leest ook nauwelijks wat er over hem wordt geschreven. "Ik geloof alleen in mezelf. En dat was niet makkelijk dit seizoen. Ik zat bij Internazionale heel vaak op de bank of de tribune. Soms kreeg ik weer tien minuten speeltijd. Dan moest ik het laten zien maar durfde ik ook geen fouten te maken."

Uit vorm

Bij aanvang van het trainingskamp was Van der Meyde zo uit vorm dat hij de vacante positie van rechtsback bij de B-ploeg moest invullen. "Maar ik ben blijven knokken. Al voor het EK heb ik bij Leo Echteld allerlei kracht- en conditietrainingen gedaan. Op het trainingskamp heb ik ook keihard getraind."

"Ik heb nu een goede conditie en ben ook flink afgevallen. Ik ben er klaar voor. Vroeger in Arnhem versierden we altijd de hele wijk tijdens een groot toernooi. Wat keek ik tegen die internationals op. Nu mag ik het zelf laten zien. Dinsdag tegen Duitsland moet het maar gebeuren."