PORTO - Dat Griekenland zich plaatste voor het Europees kampioenschap voetbal in Portugal werd algemeen gezien als een wonder van de bovenste plank. De Duitse succestrainer Otto Rehhagel slaagde er in om van de Griekse nationale ploeg een gedisciplineerd elftal te maken. Zaterdag sloeg de machine van 'Koning Otto' opnieuw toe: in de openingswedstrijd van het EK versloeg het elftal gastland Portugal met 1-2.


'Dit is de mooiste zege uit de geschiedenis van het Griekse voetbal'

"Dit is de mooiste overwinning uit de geschiedenis van het Griekse voetbal", jubelde de coach direct na het duel. "Griekenland heeft altijd al goede individuele spelers gehad, maar nu zijn we ook een elftal en dat is erg belangrijk. Daarnaast heeft onze aanvallende manier van spelen zijn vruchten afgeworpen. Gezien het spelbeeld waren we absoluut de verdiende winnaar."

Scolari

De juichstemming van Rehhagel stond zaterdagavond in schril contrast met het bedompte gezicht van de Braziliaan Luiz Felipe Scolari. De coach van Portugal zocht de onvermoede nederlaag in twee fouten. "Al vroeg in de eerste helft maakte we een domme fout die goed werd afgestraft door de Grieken en eigenlijk gebeurde in de tweede helft precies hetzelfde. Griekenland heeft het tegen ons zeer goed gedaan."

De analyse van Scolari was makkelijk gevonden. Al in de zevende minuut speelde Paulo Ferreira een simpele bal in de voeten van Karagounis, die zich vervolgens niet bedacht en hard uithaalde, -1. Vlak na rust vergreep invaller Christiano Ronaldo zich in het strafschopgebied aan Seitaridis, waarna scheidsrechter Collina de bal terecht op de stip legde. Basinas maakte geen fout, 0-2. Ronaldo maakte nog iets goed door in blessuretijd tegen te scoren.

Nadenken

Scolari wilde zijn spelers niet individueel afvallen, maar gaf wel aan dat hij voor het volgende duel, woensdag met Rusland, mogelijk andere spelers zal gebruiken. "Ik moet daar eens goed over nadenken. In de tweede helft van dit duel heb ik gewisseld om de wedstrijd te doen kantelen; dat is niet gelukt. Ik weet nog niet welke consequenties dit heeft voor het treffen met Rusland. Wacht maar af..."

Leven of dood

Scolari maakte wel duidelijk dat er wat moet veranderen in zijn team. "In zo'n korte competitie als deze mag je eigenlijk maar een keer verliezen en dat hebben we nu gedaan. We kennen onze opdracht en dat is winnen. De volgende wedstrijden gaan om leven of dood. Ik hoop dat dat het beste in ons naar boven zal brengen."

Rehhagel

Zijn collega Rehhagel kon tijdens de persconferentie zijn trots nauwelijks verhullen. Zijn voetballers spelen niet bij de grote Europese clubs en als ze daar al spelen zitten ze meestentijds op de bank. Uitblinker Dellas (centrale verdediger) speelt bij AS Roma, maar kwam daar dit seizoen maar twaalf wedstrijden in actie. Doelpuntenmaker Karagounis speelde bij Internazionale zelfs maar acht duels, meestal als invaller.

De gelouterde Rehhagel (65) liet weten de teugels voor eventjes te laten vieren: "Vanavond gaan we eventjes genieten van deze overwinning. We zullen er best een glaasje op drinken, maar vanaf morgen (zondag) richten we ons weer op de volgende wedstrijd tegen Spanje. Het moet niet bij slechts een overwinning blijven."