LISSABON - Heel Portugal komt zaterdag tot leven. Het voetbalfeest barst los. "We hebben jarenlang naar deze dag toegeleefd. Eindelijk is het zover. Het Europees kampioenschap begint", zei Gilberto Madail, de voorzitter van de Portugese voetbalbond en tevens preses van het Portugese organisatiecomité.

Madail verontschuldigde zich op voorhand "namens het Portugese volk" voor zaken die mogelijk mis zullen gaan bij het EK. Door de soms gebrekkige infrastructuur wordt vooral rond de grote stadions op wedstrijddagen een grote verkeerschaos verwacht. Bijna alle 1,2 miljoen tickets voor de 31 duels zijn uitverkocht.

Portugal

Het toptoernooi trapt zaterdag (aanvang: 18.00 uur) af met de wedstrijd in groep A tussen het gastland Portugal en outsider Griekenland in Porto. De thuisploeg kan in de sterkste opstelling aantreden. Ook de Grieken treden op volle kracht aan. Alle grote en kleine blessures in de selectie van de Duitser Otto Rehhagel zijn genezen.


Spanjaarden bereiden zich voor op hun wedstrijd tegen Rusland

Spanje

De avondwedstrijd gaat tussen Spanje en Rusland in Faro (aanvang: 20.45 uur). Van het Spaanse koningskoppel Raul/Morientes wordt veel verwacht. De Russen hebben defensieve problemen door de absentie van de verdedigers Onopko en Ignasjewitsj, die door blessures noodgedwongen thuis zijn gebleven.