PORTO - De Europese voetbalunie (UEFA) gaat in Portugal keihard optreden tegen de landen waarvan de 'supporters' zich ernstig misdragen. De voorzitter van de Europese voetbalunie UEFA, Lennart Johansson, waarschuwde vrijdag, een dag voor het begin van het Europees kampioenschap, vooral de Engelse aanhangers.

"We zullen de Engelse ploeg onmiddellijk terugsturen indien hetzelfde gebeurt als vier jaar geleden in Charleroi", sprak hij onomwonden. In de Belgische stad veroorzaakten Britse hooligans destijds gedurende EURO 2000 zware rellen.

"Engeland heeft een gele kaart. Ik hoop oprecht, dat we hier bij het EK in Portugal geen rood hoeven uit te delen", zei de -jarige Zweed.

Volgens Johansson hebben de UEFA en het Portugese organisatiecomité er alles aan gedaan om incidenten te voorkomen. "Maar helaas kunnen we nooit een absolute veiligheidsgarantie geven. Niet alleen de hooligans vormen een bedreiging, maar ook het internationale terrorisme. Elke dag staan er verschrikkelijke dingen in de krant. Terreur heb je in de hele wereld."

Johansson

Johansson: "We hebben de afgelopen jaren nauwe contacten onderhouden met de Britse, Duitse en Nederlandse overheid. Voor het duel tussen Nederland en Duitsland zijn we op alles voorbereid. De controle en de bewaking in en rond het stadion zullen dinsdag in Porto zeer scherp zijn. Ik vertrouw erop dat er niets gebeurt."