ESPINHO - Een uit de hand gelopen project, zo noemt Jokko de Wit (27) zijn Oranjecamping in de authentieke Portugese badplaats Espinho, enkele tientallen kilometers buiten Porto. Vanaf dit weekeinde strijken ongeveer 1000 Nederlandse voetballiefhebbers neer op Parque Municipal de Campismo Espinho, dat een ware oranje-enclave zal worden.

Bredanaar De Wit regelde staanplaatsen voor ongeveer 400 fans op de camping. Een dag na de loting voor het EK, toen bekend werd dat Nederland zijn groepswedstrijden in het noorden van Portugal zou spelen, reisde hij vanuit Faro, in het zuiden van het land, naar Porto. Daar boekte hij in eerste instantie een groot aantal hotelkamers, maar uiteindelijk kwam hij terecht op de gemeentelijke camping van Espinho.

Camping

Aanvankelijk was het de bedoeling dat hij 200 gasten op de .000 vierkante meter grote camping zou herbergen. Met de 400 plaatsen die hij nu heeft verkocht, is in ieder geval de helft van de camping vanaf dit weekeinde oranje gekleurd. " In totaal zijn er ongeveer 1100 tot 1300 fans hier. In de rest van Portugal is geen enkele plek te vinden waar zoveel oranjesupporters samen zullen komen."

Drie weken geleden was de gemeentelijke camping nog een grote puinhoop. Met man en macht is de laatste tijd gewerkt om de waterleidingen te vervangen, de elektriciteit en het gas opnieuw aan te leggen en de wegen een beetje begaanbaar te maken. "Met acht tractoren en shovels is er flink wat werk verzet", vertelt De Wit. "Dat was een eis die hebben gesteld, toen we met deze mensen in zee gingen."

Feest

Op de camping is het vanaf volgende week feest. De Wit regelde samen met een Bredase zakenrelatie enkele bands die daar elke dag zullen optreden. Als topattractie komt de Hermes houseband. De camping is inmiddels omgetoverd tot een enorm evenemententerrein, inclusief een groot podium, met licht-, rook- en geluidsinstallatie.

Als klap op de vuurpijl organiseerde De Wit, die in 2001 afstudeerde aan de NHTV (Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer) in Breda, een groot oranjefeest op de dag van Duitsland - Nederland. "We verwachten in ieder geval 2500 mensen op het strand voor de camping", aldus De Wit. "Ik heb voor al die mensen het busvervoer geregeld en het is onzin om die mensen naar Porto te laten vertrekken. De stad zal een vesting zijn, waardoor het voor de meeste fans niet zo leuk zal zijn daar de dag door te brengen."

Gekkenhuis

En dus komt er een enorme tent langs het strand, zocht De Wit contact met enkele paviljoenhouders aan de kust van Espinho - ook wel koningin van de groene kust genoemd - en regelde een enorm feest. "De mensen hier hebben langzaam wel in de gaten dat het een enorm gekkenhuis gaat worden. We laten zelfs een heuse haringkar overvliegen om het Nederlandse karakter te accentueren. Onze gasten komen vooral uit Brabant en het oosten van het land. In totaal moeten tien biertenten voorzien in voldoende drank."

De Wit kwam door een reis met NAC-supporters naar Newcastle, in aanraking met het voetbalmetier. "Ik heb gestudeerd in Portugal, dus toen ik wist dat het EK hier zou worden gehouden, wist ik zeker dat ik hier wat wilde doen. Het is wel wat groter geworden dan ik in eerste instantie had kunnen vermoeden."