Goedenavond en welkom in dit liveblog! Mijn naam is Jeroen van Barneveld en ik houd je op de hoogte van alle ontwikkelingen van en rondom de EK-finale.

  • EK-finale
  • Italië Europees kampioen
  • Wint na strafschoppen van Engeland
  • Reguliere speeltijd: 1-1
zondag 11 juli om 22:20
Met dit beeld sluiten we dit liveblog af. De Engelsen gunden Italië het licht in de ogen niet op Wembley, maar de ploeg van bondscoach Robert Mancini gaat er wel met de Europese titel vandoor en stort daarmee Engeland in een nieuw trauma.
zondag 11 juli om 22:16
Wie had voor aanvang van het toernooi gedacht dat Italië Europees kampioen zou worden? De Italianen plaatsen zich drie jaar geleden niet eens voor het WK en nu veroveren ze de tweede Europese titel in de geschiedenis.
zondag 11 juli om 22:12
Gianluigi Donnarumma is na zijn heldenrol in de penaltyreeks uitgeroepen tot speler van het toernooi. Hij is daarmee de eerste doelman die die eer toekomt.
zondag 11 juli om 22:10
Mancini: 'De jongens zijn geweldig'
Tussen het feestgedruis door heeft de Italiaanse bondscoach Roberto Mancini even de tijd om de Italiaanse sportzender RAI te woord te staan. "De jongens zijn geweldig, ik weet niet wat ik moet zeggen. Dit is zo belangrijk voor alle mensen en fans. Ik hoop dat ze een feestje kunnen vieren."
zondag 11 juli om 22:04
De Italianen vallen de stoïcijnse Gianluigi Donnarumma in de armen na zijn heldenrol in de strafschoppenreeks.
zondag 11 juli om 22:02
Een hartverscheurend beeld: de negentienjarige Bukayo Saka moet getroost worden door zijn ploeggenoten en bondscoach Gareth Southgate na zijn beslissende misser in de strafschoppenreeks tegen Italië. Southgate weet hoe dat voelt na zijn misser in de strafschoppenreeks tegen Duitsland in de halve finales van het EK van 1996 in eigen land.
zondag 11 juli om 21:59
Het moment van de strafschoppenreeks: Gianluigi Donnarumma pakt de beslissende strafschop van Bukayo Saka en bezorgt Italië de tweede Europese titel in de geschiedenis.
zondag 11 juli om 21:58
Italië is voor de tweede keer in de geschiedenis Europees kampioen. De ploeg van bondscoach Roberto Mancini rekent op Wembley na strafschoppen af met Engeland en stort de Engelsen in een nieuw penaltytrauma. Gianluigi Donnarumma is de Italiaanse held door twee van de vijf Engelse penalty's te pakken, waaronder de beslissende van de negentienjarige Bukayo Saka.
zondag 11 juli om 21:54
Engeland mist! Italië verpest het Engelse feestje en kaapt de Europese titel weg voor Engeland! Wat een dramatisch einde voor de Engelsen. Bukayo Saka ziet zijn inzet ook gekeerd worden door Gianluigi Donnarumma.
zondag 11 juli om 21:54
Italië mist! 3-2

Jorginho doet het niet voor Italië! Zijn veel te slappe inzet wordt ternauwernood gekeerd door de Engelse doelman Jordan Pickford, die de bal tegen de paal duwt.
zondag 11 juli om 21:52
Engeland mist! 3-2

Jadon Sancho is ook het veld betreden voor de penalty en hij mist! Gianluigi Donnarumma keert de inzet. Jorginho kan Italië nu naar de Europese titel schieten.
zondag 11 juli om 21:52
Italië raak! 3-2

Federico Bernardeschi heeft bijzonder veel lef, want hij schiet de bal recht door het midden. Jordan Pickford is al naar een hoek gedoken en is dus kansloos. Italië leidt weer.
zondag 11 juli om 21:51
Engeland mist! 2-2

Marcus Rashford is binnen de lijnen gekomen voor de strafschop en hij mist die bijzonder onfortuinlijk. De aanvaller voert een toneelstukje op met een lange aanloop en mikt vervolgens op de buitenkant van de paal. Wat een dramatisch moment voor hem.
zondag 11 juli om 21:50
Italië raak! 2-2

De inzet van Leonardo Bonucci wordt bijna gekeerd door Jordan Pickford, maar de inzet is net te hoog voor de Engelse doelman. Italië weer langszij.
zondag 11 juli om 21:49
Engeland raak! 1-2

Harry Maguire mag dan wel een verdediger zijn, vanaf 11 meter is hij bijzonder koelbloedig. Hij kegelt de bal in de kruising. Wat een overtuiging.
zondag 11 juli om 21:48
Italië mist! 1-1

Jordan Pickford doet het voor Engeland! Hij keert de inzet van Andrea Belotti in de linkerhoek!
zondag 11 juli om 21:47
Engeland raak! 1-1

Aanvoerder Harry Kane neemt Engeland op sleeptouw en schiet de bal onberispelijk in het zijnet, ver buiten het bereik van de Italiaanse doelman Gianluigi Donnarumma.
zondag 11 juli om 21:46
Italië raak! 1-0

Domenico Berardi stuurt Jordan Pickford de verkeerde hoek in en zet Italië koeltjes op voorsprong in deze strafschoppenreeks.
zondag 11 juli om 21:45
Harry Kane wint de toss en bepaalt dat de strafschoppenreeks aan de Engelse zijde wordt gespeeld. De Italianen moeten als eerste aanleggen.
zondag 11 juli om 21:44
Italië heeft ook niet de beste trackrecord als het aankomt op penalty's. Van de tien voorgaande reeksen op een groot toernooi wonnen de Italianen er slechts vier.
zondag 11 juli om 21:42
De statistieken spreken niet in het voordeel van Engeland. De 'Three Lions' wonnen slechts twee van de acht penaltyreeksen op een groot toernooi (EK's en WK's). Een van die nederlagen was tegen Italië in de achtste finales van het EK van 2012.
zondag 11 juli om 21:40
Strafschoppen! Deze EK-finale tussen Italië en Engeland draait uit op een zenuwslopende penaltyreeks. Ook in de verlenging houden de teams elkaar in evenwicht (1-1), waardoor er vanaf de stip vanaf 11 meter een beslissing moet volgen. Heeft Engeland hier voordeel van het thuispubliek of volgt er een nieuw penaltytrauma na de dramatisch verlopen strafschoppen op het EK van 1996 in eigen land?
zondag 11 juli om 21:38

120' Scheidsrechter Björn Kuipers trekt liefst drie minuten bij. Gaat de winnende treffer nog vallen?

zondag 11 juli om 21:36
118' De Engelse bondscoach Gareth Southgate denkt al aan de strafschoppenreeks en brengt aanvallers Marcus Rashford en Jadon Sancho. Zij komen voor Jordan Henderson en Kyle Walker.
zondag 11 juli om 21:34
117' Nog vier zenuwslopende minuten op Wembley in deze verlenging tussen Italië en Engeland. Gaat er nog een winnende treffer vallen? Of moet de Europees kampioen uit een beslissende strafschoppenreeks komen?
zondag 11 juli om 21:31
113' Het spel ligt even stil vanwege een blessurebehandeling voor Jack Grealish, die na een ongelukkige tackle op de bal wat noppen van Jorginho op zijn been geplant krijgt. De Italiaan krijgt daar een gele kaart voor.
zondag 11 juli om 21:29
111' Wat is Italië toch zonder Giorgio Chiellini? De veteraan voorkomt met een sublieme ingreep dat Raheem Sterling alleen op het doel van Gianluigi Donnarumma kan afstomen. Bij een Europese titel mag Italië hem uitgebreid bedanken.
zondag 11 juli om 21:26
108' Hectiek in het Italiaanse strafschopgebied. Engeland brengt de bal tot twee keer in en bij beide pogingen ziet de Italiaanse doelman Gianluigi Donnarumma er niet goed uit. Met kunst- en vliegwerk blijft Italië hier op de been.
zondag 11 juli om 21:25
107' Zo! Jordan Pickford beleeft bijna de ultieme nachtmerrie door een harde vrije trap van Federico Bernardeschi uit zijn handen te laten glippen. De Engelse doelman herstelt zich op tijd en voorkomt daarmee een rebound voor Jorginho.
zondag 11 juli om 21:22
Aftrap! Het fluitsignaal van Björn Kuipers heeft geklonken voor de start van de tweede helft van de verlenging. Komt er in het resterende kwartier wel een winnaar bij deze strijd tussen Italië en Engeland? Of volgt er een strafschoppenreeks?
zondag 11 juli om 21:21
Een fraai tafereel op Wembley. De spelers van Italië omringen in drie ringen bondscoach Roberto Mancini, die zijn manschappen hartstochtelijk toespreekt. Gaat dat Italië over het dode punt heen helpen?
zondag 11 juli om 21:19
Rust! Ook in de verlenging houden de teams elkaar nog angstig in evenwicht. Italië en Engeland delen hooguit wat speldenprikjes uit, waarbij Italië nog het dichtst bij de voorsprong was. De Engelse doelman Jordan Pickford heeft tot dusver erger leed voorkomen voor Engeland.
zondag 11 juli om 21:16
113' Oef! Daar is Italië voor het eerst in deze verlenging dicht bij de voorsprong. Kyle Walker verkijkt zich op Emerson, die zich langs de verdediger frommelt en een gevaarlijke voorzet loslaat richting Federico Bernardeschi. De Engelse doelman Jordan Pickford ranselt de bal uit zijn doel.
zondag 11 juli om 21:11
99' De redder van de Engelse natie komt binnen de lijnen. Spelmaker Jack Grealish, de man om wie al langer wordt geschreeuwd, vervangt Mason Mount.
zondag 11 juli om 21:10
97' Zo! Kalvin Phillips neemt een afvallende hoekschop gelijk op de pantoffel en zijn poging scheert maar net langs de verkeerde kant van de paal - vanuit Engels oogpunt gezien. Engeland bijt ineens van zich af.
zondag 11 juli om 21:09
96' Vanuit het niets volgt er een mogelijkheid voor Engeland. Jordan Henderson lanceert Raheem Sterling met een splijtende steekpass en Sterling heeft de opties voor het uitkiezen, maar zijn voorzet wordt op sublieme wijze onschadelijk gemaakt door de inglijdende Giorgio Chiellini.
zondag 11 juli om 21:08
95' Deze finale zit in beton gegoten. De angst regeert bij zowel Engeland als Italië, want niemand wil nu een treffer incasseren. Wie doorbreekt de impasse?
zondag 11 juli om 21:04
91' Bondscoach Roberto Mancini heeft een wissel toegepast bij het begin van de verlenging. De moegestreden Lorenzo Insigne is vervangen door spits Andrea Belotti.
zondag 11 juli om 21:02
Aftrap! De bal rolt weer op Wembley, dit keer voor de start van de verlenging. Komt Engeland de slechte tweede helft te boven en herpakt de ploeg van Gareth Southgate zich in de strijd om de Europese titel? Of drukt Italië door en gooit het roet in het Engelse eten?
zondag 11 juli om 21:01
Engeland en Italië hebben op dit EK elk een keer een verlenging gespeeld. Engeland deed dat in de halve finale tegen Denemarken, waarin de winnende 2-1 werd gescoord, terwijl Italië zelfs tot twee keer toe het naspel speelde. In de achtste finale tegen Oostenrijk won de ploeg van bondscoach Roberto Mancini met 2-1, terwijl die in de halve finale tegen Spanje een penaltyreeks nodig had.
zondag 11 juli om 20:57
Verlenging! Deze finale is na de reguliere speeltijd nog niet klaar, want Engeland en Italië staan na negentig minuten nog op gelijke hoogte op Wembley. Na de razendsnelle voorsprong van Engeland via Luke Shaw maakt Leonardo Bonucci halverwege de tweede helft de verdiende gelijkmaker voor Italië, waarna beiden teams niet meer tot scoren komen. Engeland mag van geluk spreken dat het laffe en verdedigende spel nog niet is afgestraft door Italië, dat na het uitvallen van Federico Chiesa aanvallende klasse ontbeert.
zondag 11 juli om 20:57
90+6' Giorgio Chiellini laat even zien hoe je aan de noodrem trekt als iemand door lijkt te breken. Hij grijpt Bukayo Saka letterlijk in zijn nek en krijgt geel.
zondag 11 juli om 20:51
90' De minimale extra tijd bedraagt liefst zes minuten! Komt er nog een winnaar in de reguliere speeltijd op Wembley?
zondag 11 juli om 20:48
87' Het spel ligt even stil omdat een toeschouwer het veld oploopt. De UEFA brengt dat niet in beeld, maar de man wordt gelijk achterna gezeten door wat stewards en in de kraag gevat. Deze onderbreking komt Engeland goed uit.