Björn Kuipers is door de UEFA aangesteld als scheidsrechter voor de EK-finale van zondag tussen Engeland en Italië. Hij is daarmee de eerste Nederlander die de eindstrijd van een EK of WK mag fluiten.

Volg nieuws over het EK voetbal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen rondom het EK voetbal

De 48-jarige Kuipers wordt in Londen bijgestaan door zijn vaste assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. De Duitser Bastian Dankert is videoscheidsrechter, bijgestaan door Pol van Boekel.

Kuipers kreeg eerder dit EK de leiding over Denemarken-België en Spanje-Slowakije in de poulefase. Daarna werd hij ook aangesteld bij de kwartfinale tussen Denemarken en Tsjechië.

Voor Kuipers is het al zijn vijfde - en hoogstwaarschijnlijk laatste - eindtoernooi, een record voor een Nederlandse scheidsrechter. De Oldenzaler debuteerde bij het EK van 2012 op het hoogste internationale podium en floot vervolgens ook op het EK van 2016 en de WK's van 2014 en 2018.

Kuipers floot al wel Champions League-finale

Kuipers heeft al wel ervaring met het fluiten van finales op een groot internationaal toernooi. Hij had al eens de leiding bij de eindstrijd van de Champions League (2014), de Europa League (2018) en de Confederations Cup (2013).

Net als Kuipers schopte ook Danny Makkelie het tot de slotweek van het EK. De arbiter uit Dordrecht, die zijn debuut maakte op een eindtoernooi, floot woensdag de halve finale tussen Engeland en Denemarken. De Nederlandse scheidsrechters profiteerden van de vroege uitschakeling van Oranje, dat al strandde in de achtste finales.

De EK-finale tussen Engeland en Italië wordt zondag op Wembley gespeeld. De aftrap is om 21.00 uur.