Bondscoach Roberto Mancini is er trots op dat Italië in de EK-finale staat. Zijn ploeg vocht zich dinsdag op Wembley via een penaltyserie langs Spanje.

Volg nieuws over het EK voetbal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen rondom het EK voetbal

"Bijna niemand geloofde erin dat we het konden en nu staan we in de finale. We zijn blij voor alle Italiaanse fans wereldwijd", aldus Mancini, die met zijn ploeg al 33 wedstrijden ongeslagen is.

"Als je op een WK of EK speelt, dan is het zwaar. En er komt altijd een wedstrijd waarin je moet afzien en diep moet gaan om te winnen. Het kan niet alleen maar soepel verlopen."

Tegen Spanje was de stand na de reguliere speeltijd en verlenging 1-1. Volgens Mancini is het geen toeval dat zijn ploeg het uiteindelijk tot de EK-finale heeft geschopt.

"De credits zijn voor mijn spelers, want zij geloofden drie jaar geleden al dat dit haalbaar zou zijn", zei hij. " Maar het is nog niet klaar. We moeten onze overgebleven krachten bundelen en ons voorbereiden op de finale."

Euforie bij de Italianen na de gewonnen penaltyserie.

Euforie bij de Italianen na de gewonnen penaltyserie.
Euforie bij de Italianen na de gewonnen penaltyserie.
Foto: Getty Images

'Een penaltyserie is altijd wreed'

Mancini haalde opgelucht adem na de penaltyserie, waarin Dani Olmo en Álvaro Morata misten namens Spanje. "Een penaltyserie is altijd wreed. We speelden tegen een zware tegenstander die goed voor de dag kwam. We speelden niet zoals we dat kunnen, maar we bleven wel vechten", zei de bondscoach.

Spanje had het betere van het spel, maar het was Italië dat een kwartier na rust op voorsprong kwam via Federico Chiesa. Invaller Morata, die verrassend op de bank begon, bezorgde Spanje tien minuten voor tijd nog een verlenging.

"Met die tactische wijziging voorin bezorgden ze ons problemen", aldus Mancini. "We wisten van tevoren dat Spanje een meester in het positiespel is en dat ze het ons daarmee moeilijk zouden maken, maar we moesten ons aan hen aanpassen en knokken. Dat hebben we gedaan."

Italië mag zich opmaken voor de vierde EK-finale in de historie. In de eindstrijd wacht zondag op Wembley een krachtmeting met Engeland of Denemarken, drie jaar na het mislopen van het WK 2018.

Italiaanse fans in Rome door het dolle na winst op Spanje
39
Italiaanse fans in Rome door het dolle na winst op Spanje