Bukayo Saka is op tijd fit voor de halve finale van Engeland tegen Denemarken van woensdag op het EK. De vleugelspeler van Arsenal is hersteld van een blessure die hem tijdens de kwartfinales aan de kant hield.

Volg nieuws over het EK voetbal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen rondom het EK voetbal

"Hij traint vanaf maandag weer mee", aldus bondscoach Gareth Southgate. "Hij is weer helemaal in orde."

De negentienjarige Saka miste zaterdag de eenvoudig gewonnen kwartfinalewedstrijd tegen Oekraïne (4-0). Hij had lichte klachten en werd vervangen door Jadon Sancho, die onlangs werd vastgelegd door Manchester United.

Saka was basisspeler in de achtste finale tegen Duitsland (2-0) en stond ook aan de aftrap bij het groepsduel met Tsjechië (1-0). De zevenvoudig international scoorde dit EK nog niet.

Gareth Southgate hoopt op de eerste EK-titel met Engeland.

Gareth Southgate hoopt op de eerste EK-titel met Engeland.
Gareth Southgate hoopt op de eerste EK-titel met Engeland.
Foto: ANP

'Hebben al zo veel hindernissen genomen'

Engeland gaat deze week voor de eerste Europese titel. De Britten werden drie jaar geleden op het WK in Rusland door Kroatië (2-1) uitgeschakeld in de halve finale.

"We hebben met deze selectie al zo veel hindernissen genomen", blikt Southgate vooruit op de halve finale tegen de Denen. "De uitdaging om de finale te bereiken gaan we ook aan. Het is ook goed om weer terug te keren naar Wembley. We zullen de steun van 60.000 fans zeker voelen."

Denemarken is voorlopig de grote verrassing van het EK. De Europees kampioen van 1992 is in het toernooi gegroeid, na het drama met Christian Eriksen in de verloren openingswedstrijd tegen Finland. De spelmaker werd getroffen door een hartstilstand. Hij zakte op het veld in elkaar en moest gereanimeerd worden.

Denemarken heeft zich daarna op knappe wijze opgericht. De ploeg van bondscoach Kasper Hjulmand maakte zowel in de laatste groepswedstrijd tegen Rusland (4-1) als in de achtste finales tegen Wales (4-0) vier doelpunten. Denemarken was zaterdag in de kwartfinales ook te sterk voor Tsjechië (2-1). "Het drama rond Eriksen heeft ze nog dichter bij elkaar gebracht", zei Southgate. "Dat is mooi om te zien. Het lijkt wel of ze nog meer kracht hebben gekregen."

De wedstrijd tussen Engeland en Denemarken wordt gespeeld op Wembley en begint woensdag om 21.00 uur. Een dag eerder gaat de andere halve finale tussen Italië en Spanje, die op hetzelfde tijdstip op dezelfde locatie wordt gespeeld.