Goedendag en welkom bij dit liveblog. Mijn naam is Sam Blom en ik houd je vandaag op de hoogte van de kwartfinales op het EK. Veel plezier!

  • Kwartfinales EK
  • Uitslagen:
  • België-Italië 1-2
  • Zwitserland-Spanje 1-1*
vrijdag 2 juli om 21:39
Courtois: "Het zat niet mee vandaag"
Thibaut Courtois zag de Europese droom van België in duigen vallen door een nederlaag tegen Italië. "Dat komt hard aan", aldus de doelman tegenover Sporza. We verliezen van een hele goede ploeg, die al heel veel wedstrijden (32, red.) niet verloren hebben. De eerste goal geven we weg, de tweede goal was goed getrapt. We komen nog terug tot 1-2 en ik had het gevoel dat we konden scoren, maar het zat niet mee. Dat is het verhaal van vandaag, net niet."

"Het is heel spijtig, maar hun verdienste. Het is een goede ploeg. We hebben de Nations League in oktober, dat is niet hetzelfde, maar hopelijk kunnen we die winnen. En daarna komt snel het WK. Daar gaat de focus op, maar vandaag is wel een tik."
vrijdag 2 juli om 21:01
Aan de andere kant van de medaille is de teleurstelling bij de Belgen logischerwijs groot. Weer lukt het de gouden generatie niet om een tastbare prijs te pakken.
vrijdag 2 juli om 21:00
Het centrale duo Chiellini en Bonucci juicht na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Vincic. Het duo heeft in de slotfase de boel dichtgehouden.
vrijdag 2 juli om 20:56
Afgelopen! De tweede helft was niet zo sprankelend als de eerste, maar Italië houdt stand en plaatst zich verdiend voor de halve finale tegen Spanje. Voor België is het toernooi voorbij.
vrijdag 2 juli om 20:55
90+7' Nog één laatste corner voor België.
vrijdag 2 juli om 20:53
90+4' De laatste minuut gaat in, terwijl Donnarumma een makkelijke vangbal te verwerken krijgt van Kevin de Bruyne.
vrijdag 2 juli om 20:52
90+3' België heeft nog twee minuten, maar Italië krijgt een vrije trap op de middellijn. Het lijkt er niet meer in te zitten voor onze zuiderburen.
vrijdag 2 juli om 20:51
90+1' De Bruyne chipt de bal in de zestien, waar Donnarumma wild uitkomt. De keeper bokst de bal weg en knalt vervolgens op Witsel, waarna hij de vrije trap meekrijgt. Daar mag de doelman niet over klagen.
vrijdag 2 juli om 20:50
90' Voordat De Bruyne voor de herkansing mag gaan, wordt aanvaller Federico Chiesa vervangen door verdediger Rafael Tolói. Ondertussen is de extra tijd van vijf minuten ingegaan.
vrijdag 2 juli om 20:49
90' De Bruyne schiet de bal op Berardi, maar de invaller was te vroeg ingelopen en krijgt geel. De vrije trap mag opnieuw.
vrijdag 2 juli om 20:48
89' Wie komt met de ideeën voor België. De Italianen worden in de slotfase voorlopig nog niet echt in verlegenheid gebracht. Nu verdient De Bruyne wel een vrije trap op een kansrijke positie.
vrijdag 2 juli om 20:43
84' Daar was bijna het moment voor de jonge Doku! De watervlugge dribbelaar verschaft zichzelf met een knappe actie de ruimte voor een schot, maar schiet net te hoog.
vrijdag 2 juli om 20:42
Het slotoffensief van België komt nog niet van de grond. Het spel ligt veel stil in deze fase en dat is natuurlijk in het voordeel van de Italianen.
vrijdag 2 juli om 20:38
79' Spinazzola gaat in tranen op een brancard het veld af en wordt vervangen door Ederson Palmeiri. Ook uitblinker gaat naar de kant. Domenico Berardi komt voor hem in het veld.
vrijdag 2 juli om 20:36
77' Ai, dit ziet er niet goed uit. Spinazzola glijdt midden in een sprint uit en voelt het in zijn spier schieten. Het lijkt einde verhaal voor de linksback van AS Roma, die bezig is aan een zeer goed EK.
vrijdag 2 juli om 20:34
Tot ontzetting van alles wat België weet Lukaku deze kans niet tot doelpunt te promoveren. 'De Rode Duivels' hebben nog een kwartier om uitschakeling te voorkomen.
vrijdag 2 juli om 20:33
74' Ook Roberto Mancini begint met wisselen. De onzichtbare Ciro Immobile wordt vervangen door Andrea Belotti, terwijl Bryan Cristante in het veld komt voor Marco Verrati.
vrijdag 2 juli om 20:30
70' Weer komt België akelig dicht bij de 2-2! De twee invallers staan aan de basis van de kans: Mertens dribbelt op en geeft af aan Chadli, die gevaarlijk voorgeeft. Lukaku en Thorgan Hazard kunnen allebei echter net niet bij de bal.
vrijdag 2 juli om 20:28
69' Dubbele wissel bij België. Youri Tielemans en Thomas Meunier worden vervangen door Dries Mertens en Nacer Chadli.
vrijdag 2 juli om 20:28
69' Opnieuw probeert Insigne het van afstand. De poging is niet zo zuiver en hard als in de eerste helft, maar Courtois heeft er nog alle moeite mee.
vrijdag 2 juli om 20:25
66' Daar dook Spinazzola opeens gevaarlijk op in de Belgische zestien. De bal van Insigne is ook op maat, maar de linkervleugelverdediger volleyt de bal naast.
vrijdag 2 juli om 20:20
61' Hoe is het mogelijk dat het hier niet 2-2 wordt? Doku stuurt De Bruyne op precies het juiste moment weg en de Belgische aanvoerder geeft laag voor op Lukaku. Donnarumma is verslagen, maar Lukaku weet de bal bijna op de doellijn niet langs Spinazzola te krijgen.
vrijdag 2 juli om 20:18
Ook in de tweede helft ligt de intensiteit ontzettend hoog bij België-Italië. Beide ploegen proberen elkaar vroeg onder druk te zetten en vooral Italië weet zich daar bij vlagen knap onderuit te voetballen.
vrijdag 2 juli om 20:14
55' Jérémy Doku flitst weer langs Di Lorenzo en geeft laag voor. Donnarumma is goed gepositioneerd en kan zich voor de voorzet werpen.
vrijdag 2 juli om 20:06
47' Daar was alweer het eerste opwindende moment van de tweede helft, maar Chiesa is uit balans en kan zijn schot daarom geen richting meegeven.
vrijdag 2 juli om 20:04
46' De bal rolt in de tweede helft. Kunnen we van het tweede bedrijf net zo genieten als van de eerste drie kwartier?
vrijdag 2 juli om 19:55
Het bewuste moment waarbij Jérémy Doku neergaat na het duel met Di Lorenzo, waardoor Lukaku vanaf elf meter voor de cruciale aansluitingstreffer kon zorgen.
vrijdag 2 juli om 19:50
Rust! Een heerlijke eerste helft komt tot een einde. Na een afwachtend begin nam Italië de touwtjes in handen. De openingsgoal van Leandro Bonucci werd nog geannuleerd, maar dat gold niet voor de fraaie treffer van Nicoló Barella. Nadat Lorenzo Insigne met een schitterend schot de Italiaanse voorsprong verdubbelde, leek Italië op rozen te zitten, maar Romelu Lukaku halveerde vanaf de stip in extremis de achterstand voor België. Over het toekennen van de strafschop zal nog wel even gediscussieerd worden, want er leek weinig contact tussen Doku en Di Lorenzo.
vrijdag 2 juli om 19:47
45+2' GOAL België! 1-2

Lukaku ziet dat Donnarumma een hoek kiest en schiet de strafschop dwars door het midden. België is weer helemaal terug in de wedstrijd na een op z'n minst dubieuze penalty.
vrijdag 2 juli om 19:46
De VAR draait de strafschop niet terug, Lukaku gaat achter de bal staan.
vrijdag 2 juli om 19:45
45' Strafschop België!

België krijgt meteen de kans om iets terug te doen! Jérémy Doku wordt in zijn versnelling licht getoucheerd door Di Lorenzo en verdient daarmee een strafschop. Voorlopig tenminste, want de VAR kijkt er nog naar.
vrijdag 2 juli om 19:44
44' GOAL Italië! 0-2

Wat een schitterende goal van Lorenzo Insigne! De kleine vleugelspeler drijft op, wordt niet aangevallen en besluit de bal dan maar in de verre hoek achter Courtois te krullen. België is in grote problemen.
vrijdag 2 juli om 19:44
43' Immobile wordt bereikt door Spinazzola met een lage voorzet, maar komt niet tot een schot. Hij negeert daarbij meerdere ploeggenoten die er beter voorstonden.
vrijdag 2 juli om 19:41
41' Een afgeslagen corner komt voor de voeten van Federico Chiesa, die rakelings naast schiet.
vrijdag 2 juli om 19:35
De openingstreffer van Barella in de maak. Vooral Vermaelen leek afgeleid door de liggende Immobile, midden in het strijdveld.
vrijdag 2 juli om 19:31
31' GOAL Italië! 0-1

Immobile ligt geblesseerd in het strafschopgebied, maar Nicolò Barella voetbalt verder, dribbelt langs meerdere Belgen en knalt de bal in de lange hoek. Enorm fraaie treffer van één van de steunpilaren van Internazionale.
vrijdag 2 juli om 19:28
27' Lorenzo Insigne haalt zijn kenmerkende krulschot uit de kast, maar schiet net over. De wedstrijd wordt wat meer open.
vrijdag 2 juli om 19:27
26' En daar waren de Italianen! Spinazzola krijgt de bal met wat fortuin mee en zet Chiesa aan het werk aan de linkerkant. De vleugelspeler van Juventus komt naar binnen en haalt uit, maar via Alderweireld komt de bal in de handen van Courtois.
vrijdag 2 juli om 19:26
26' Opnieuw komt België er via De Bruyne uit in de omschakeling. Deze keer krijgt Lukaku wél de bal en na wat schijnbewegingen haalt de sterke spits verdekt uit. Donnarumma moet zich strekken, maar weet de bal uit de verre hoek te tikken.