De KNVB denkt aan een type als Ronald Koeman voor de vacature van bondscoach van het Nederlands elftal. Frank de Boer stapte dinsdag op na een mislukt EK met Oranje.

"We willen een echte chef en baas. Dat aura hing ook om Ronald Koeman heen. En hij heeft ons weer op het juiste pad gebracht", zegt directeur topvoetbal Nico-Jan Hoogma van de KNVB over de voorganger van De Boer die in augustus vertrok naar FC Barcelona.

De Boer, die in september werd aangesteld, had nog een contract tot en met het WK van volgend jaar in Qatar, maar besloot dus zelf om dat niet uit te dienen. Hij voelt zich verantwoordelijk voor de verrassende uitschakeling van zondag in de achtste finales tegen Tsjechië (0-2-nederlaag).

"Maar in dat contract stond ook een clausule dat we niet zouden doorgaan als de kwartfinales op het EK niet werden gehaald", aldus Hoogma.

"Natuurlijk was het anders geweest als we na drie fantastische groepsduels in de achtste finales van Portugal hadden verloren. Door een counter terwijl we daarvoor net zelf de buitenkant van de paal hadden geraakt. Maar dat was niet het geval. Voor ons was er nu onvoldoende basis om door te gaan."

'Versprekingen van De Boer hebben we ook meegenomen'

De Boer kende al een moeizame aanloop naar het EK. In de oefenwedstrijden kwam het speciaal voor het EK bedachte 5-3-2-systeem niet altijd even goed uit de verf en bovendien ging hij tijdens persconferenties een aantal keer in de fout met verkeerde namen en getallen.

"De voorbereiding op het toernooi verliep rommelig. De versprekingen hebben we ook meegenomen in onze besluitvorming. In de poule wonnen we driemaal, maar het spel hield niet over", vertelt Hoogma.

"Maar Frank had voor dit gesprek zelf al aangegeven dat hij niet meer verder wilde, ook in het belang van het Nederlandse voetbal. De druk op hem was zo hoog. Hij kon bijna niet doorgaan zo met het duel met Noorwegen in aantocht. We zouden elkaar eigenlijk pas donderdag spreken. Maar Frank wilde nu al praten.

Hoogma is niet solidair met De Boer. "Ik ben geen wegloper. Na het vertrek van Koeman waren we op zoek naar iemand met een eigen identiteit met wie we dezelfde weg konden bewandelen. Onder Koeman werkte het zeer goed. Ik hoop dat we in die trant door kunnen gaan."

"We willen een sterke persoonlijkheid zoals Koeman. Van Gaal? Ik ga niet in op namen. We gaan nu zo snel mogelijk met alle verantwoordelijke mensen praten over een nieuwe bondscoach. Dat zou ook een buitenlander kunnen zijn."

KNVB-directeur over De Boer: 'Alleen succes had tegen kritiek geholpen'
126
KNVB-directeur over De Boer: 'Alleen succes had tegen kritiek geholpen'