Nu Oranje zeker is van groepswinst op het EK en de laatste poulewedstrijden worden afgewerkt, kunnen we langzaamaan iets meer zeggen over de landen die de ploeg van bondscoach Frank de Boer in de achtste finales kan treffen. We nemen je mee in het rekenwerk.

Volg nieuws over Oranje Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen rondom Oranje

Voorafgaand aan het toernooi was al bepaald dat de groepswinnaar uit de poule van Oranje de nummer drie uit groep D, E of F treft. Het betekent dat Nederland tegen Tsjechië, Engeland, Kroatië, Schotland, Slowakije, Spanje, Zweden, Polen, Portugal, Frankrijk, Duitsland of Hongarije speelt.

Of het de nummer drie van groep D, E of F wordt, hangt af van welke beste vier landen zich plaatsen voor de achtste finales. In onderstaand schema is te zien hoe dat precies in elkaar zit. Neem het schema even goed tot je en lees daaronder verder wat het voor Nederland betekent.

Het lijkt voor Nederland gunstig om de nummer drie uit de sterke groep F te ontlopen, want in die poule zitten Frankrijk, Duitsland en Portugal. De kans is groot dat een van die drie toplanden als derde eindigt én tot de vier beste nummers drie behoort.

Het probleem is dat de kans steeds groter wordt dat Nederland wél een ploeg uit groep F treft. Alleen als er uit groep A geen beste nummer drie doorgaat, dan ontlopen De Boer en zijn spelers hoe dan ook een confrontatie met de nummer drie uit poule F. Maar Zwitserland won zondag in die groep met 3-1 van Turkije en eindigt als nummer drie met vier punten, wat waarschijnlijk genoeg is om de achtste finales te bereiken.

Opsteker voor Oranje is dat nog helemaal niet zeker is dat er een beste nummer drie uit groep F komt. Op dit moment staat Portugal derde met drie punten, maar de titelverdediger speelt in de laatste wedstrijd tegen wereldkampioen Frankrijk. Als de Portugezen verliezen en Hongarije wint niet van Duitsland, dan is de kans aanwezig dat de nummer drie uit groep F is uitgeschakeld.

Bij het ontlopen van een ploeg uit groep F is het zeker nog geen hosanna. In groep D kan Engeland nog als derde eindigen als er in de laatste wedstrijd wordt verloren van koploper Tsjechië en in groep E staat het kwakkelende Spanje virtueel derde.