Milieuorganisatie Greenpeace heeft excuses aangeboden voor de protestactie in München vlak voor het begin van de EK-wedstrijd tussen Duitsland en Frankrijk. Een parachutist scheerde rakelings over het publiek en landde daarna op het veld. Twee mannen in het stadion raakten door het vliegincident gewond.

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen rondom EK voetbal

Volgens de Duitse politie en UEFA zijn ze voor verdere medische behandeling naar een ziekenhuis gebracht. Over de ernst van hun verwondingen is nog niets bekend.

Het was volgens Greenpeace niet de bedoeling om slachtoffers te maken. De organisatie zegt dat er sprake was van een technische storing waardoor een noodlanding gemaakt moest worden. "Mensen werden daardoor in gevaar gebracht", schrijft de Duitse tak van de organisatie op Twitter. "We hopen dat iedereen in orde is. Dit protest was niet bedoeld om het spel te verstoren of mensen te verwonden."

Het was volgens Greenpeace de bedoeling dat de parachutist een bal op het veld van de Allianz Arena zou gooien en daarna weer verder zou vliegen. De actievoerder had een motor op zijn rug hangen. Toen hij het stadion binnen vloog, leek hij één van de kabels te raken die aan het dak hingen voor de aansturing van de 'zwevende' camera boven het veld. De parachutist raakte daardoor de controle kwijt en scheerde rakelings over het publiek.

Parachutist maakte noodlanding op het veld

De man plofte met een flinke smak op het veld neer, niet ver van de zijlijn. Enkele Duitse voetballers kwamen even kijken hoe het ging met de indringer. Op de gele parachute stond de naam van de milieuorganisatie en de tekst 'Kick out oil!'. Greenpeace liet via Twitter weten dat het ging om een protest tegen Volkswagen, een van de sponsoren van het EK.

Op televisie was niets van het incident van te zien, maar toeschouwers in München deelden beelden via de sociale media. De actievoerder die op nogal gevaarlijke wijze het stadion was binnengevlogen, werd door enkele stewards afgevoerd.

Paraglider crasht bijna in publiek tijdens Frankrijk-Duitsland
38
Paraglider crasht bijna in publiek tijdens Frankrijk-Duitsland