Het ineenzakken van Christian Eriksen tijdens Denemarken-Finland heeft behoorlijk wat impact gehad op Daley Blind. De verdediger van Oranje vond het bijzonder lastig om de knop om te zetten voor de openingswedstrijd van het Nederlands elftal tegen Oekraïne (3-2-zege).

Volg nieuws over Oranje Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen rondom Oranje

"Gisteravond heeft heel veel impact op mij persoonlijk gehad", zei Blind zondag na het duel met Oekraïne bij de NOS. "Buiten dat ik Christian goed ken als vriend en de situatie verschrikkelijk voor hem was, heb ik zelf ook het een en ander in die hoek meegemaakt."

Blind speelt met een defibrillator sinds hij eind 2019 in het Champions League-duel met Valencia uit het niets naar de grond ging. In de onderzoeken die daaruit volgden, werd hij gediagnosticeerd met een ontstoken hartspier. Daardoor kon hij twee maanden niet voetballen.

De schrik sloeg iedereen bij Ajax opnieuw om het hart toen Blind in augustus vorig jaar tijdens een oefenwedstrijd tegen Hertha BSC opeens naar de grond ging. Enkele weken later kreeg hij van de artsen toestemming om weer te trainen.

"Ik heb vandaag voor mezelf een mentale horde moeten nemen om te gaan spelen", liet Blind weten. "Ik heb het daar gisteravond en vandaag heel moeilijk mee gehad. Ik ben trots dat ik het vandaag heb gedaan en dan komt de emotie eruit."

De Boer: 'Hartstilstand Eriksen zeer emotioneel voor Daley Blind'
63
De Boer: 'Hartstilstand Eriksen zeer emotioneel voor Daley Blind'

Blind overwoog niet te spelen

De 79-voudig Oranje-international had tegen Oekraïne een basisplaats en werd halverwege de tweede helft gewisseld. Met tranen in de ogen ging hij naar de kant.

Na afloop zei Blind dat hij heeft overwogen niet te spelen. "Daar heb ik zeker over nagedacht en die gedachten spookten door mijn hoofd. De beelden van Eriksen hebben veel impact op mij gehad en veel doen beseffen. Dat maakte het vandaag alleen maar moeilijker om het veld op te stappen. Eerlijk gezegd heb ik niet heel lekker geslapen."

Blind heeft het ineenzakken van Eriksen zaterdagavond live gezien. "We zaten met een aantal jongens live te kijken, ook met jongens die Nouri hebben meegemaakt", vertelde hij. "Voor mij waren het herkenbare dingen en dat maakte het zo heftig voor mij en mijn familie."

Ook deed Blind een oproep aan onder meer de media om Eriksen voorlopig niet lastig te vallen. "Ik wil iedereen vragen hem met rust te laten en niet te gaan speculeren over wat eventueel de oorzaak kan zijn en of hij zijn carrière kan voortzetten. Laat hem alsjeblieft met rust en geef hem de tijd en ruimte om te herstellen."