Christian Eriksen ligt in stabiele toestand in het ziekenhuis nadat hij zaterdag moest worden gereanimeerd tijdens de EK-wedstrijd tussen Denemarken en Finland in Kopenhagen. De 29-jarige Deense middenvelder zakte in elkaar op het veld.

De Europese voetbalbond UEFA meldde ongeveer een uur na het incident dat Eriksen is gestabiliseerd en de Deense voetbalbond meldde vervolgens dat hij bij kennis is. Even daarvoor circuleerde er al een foto waarop is te zien dat Eriksen zijn ogen open heeft en zijn arm beweegt.

"Ik heb net even gesproken met zijn vader en die heeft me verteld dat hij ademt en kan praten. Iedereen is in shock en dat is logisch. Zijn vriendin is bij hem in het ziekenhuis en dat is het enige wat ik weet", zei Eriksens zaakwaarnemer Martin Schoots op NPO Radio 1.

Denemarken-Finland werd zaterdag om 20.30 uur hervat, bijna twee uur na het incident met Eriksen. Beide ploegen wilden de wedstrijd afmaken. Het publiek, dat Eriksen constant toezong, bleef op verzoek van de UEFA al die tijd in het stadion in afwachting van meer nieuws.

Finland won het duel met 0-1. Joel Pohjanpalo maakte na de hervatting de enige treffer van het duel.

Fans scanderen naam van naar ziekenhuis gebrachte Eriksen
36
Fans scanderen naam van naar ziekenhuis gebrachte Eriksen

Eriksen met tollende ogen naar de grond

Eriksen ging vlak voor rust bij een 0-0 stand ter hoogte van de zijlijn met tollende ogen naar de grond. De medische staf van beide landen haastte zich naar de speler en nadat het medische personeel in het stadion was gearriveerd, werd er begonnen met het reanimeren van Eriksen.

De wedstrijd werd stilgelegd. De spelers van Denemarken en Finland en de bijna zestienduizend toeschouwers op de tribunes keken met betraande ogen toe hoe de medici minutenlang bezig waren met Eriksen. Hij werd omringd door al zijn ploeggenoten na een kwartier per brancard van het veld gedragen.

Eriksen geldt als een van de sterspelers van Denemarken, waarvoor hij zaterdag zijn 109e interland speelde en 36 doelpunten maakte. Hij staat onder contract bij Internazionale, waarmee hij dit seizoen kampioen van Italië werd. In het verleden was hij actief bij Ajax en Tottenham Hotspur.

Het EK is vrijdag begonnen met de wedstrijd Italië-Turkije (3-0). Zaterdag is ook al Zwitserland-Wales (1-1) afgewerkt en zaterdagavond staat ook nog België-Rusland om 21.00 uur op het programma. Het Nederlands elftal opent het toernooi zondag tegen Oekraïne.