Welkom bij dit EK-liveblog op NU.nl. Mijn naam is Mitch Marinus en ik houd je op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het EK.

  • Programma:
  • Polen-Slowakije (18.00 uur)
  • Spanje-Zweden (21.00 uur)
  • Uitslag:
  • Schotland-Tsjechië 0-2
een paar seconden geleden
Tijd om de blik te richten op Polen-Slowakije. Robert Lewandowski is de absolute superster van Polen op dit EK. De wereldvoetballer van het jaar was dit seizoen in alle competities goed voor 53 goals in 47 wedstrijden.
een paar seconden geleden
Matthijs de Ligt trainde vandaag volledig mee met de groep en lijkt klaar om donderdag te gaan spelen tegen Oostenrijk. De vraag is wel wie er plaats moet gaan maken voor hem, want het centrale trio leek onomstreden tegen Oekraïne. Dat en meer in onze nieuwe EK-update.
EK-update: 'Terugkeer De Ligt bezorgt De Boer enorm luxeprobleem'
EK-update: 'Terugkeer De Ligt bezorgt De Boer enorm luxeprobleem'
een paar seconden geleden
Italiaanse voetbalbond wil EHBO-cursus na voorval Eriksen
De Italiaanse voetbalbond wil dat alle profs uit de hoogste drie competities verplicht een EHBO-cursus volgen. Aanleiding is het voorval met de Deense middenvelder Christian Eriksen, die in de EK-wedstrijd tegen Finland een hartstilstand kreeg en op de grond viel. Bondsvoorzitter Gabriele Gravina verwees expliciet naar de Deense aanvoerder Simon Kjaer, die Eriksen na zijn val meteen in een stabiele zijligging bracht en daarmee voorkwam dat hij zijn tong inslikte.
een paar seconden geleden
De EK-bal ligt in de groepsfase bijna nooit stil, en dus gaat hij over een uurtje weer rollen. Dit keer in het Russische Sint-Petersburg bij Polen-Slowakije, de eerste wedstrijd in groep E. Bij Polen is Robert Lewandowski natuurlijk het boegbeeld, terwijl Slowakije het moet hebben van de veteraan Marek Hamsík. Feyenoord-spits Robert Bozeník ontbreekt in de wedstrijdselectie van Slowakije. Onduidelijk is waarom.

Opstelling Polen: Szczesny; Bereszynski, Bednarek, Glik, Rybus; Linetty, Krychowiak, Klich; Józwiak, Lewandowski, Zielinski.

Opstelling Slowakije: Dubravká; Pekarík, Satka, Skriniar, Hubocan; Haraslín, Kucka, Hromada, Mak; Duda, Hamsík.
een paar seconden geleden
Na Schotland-Tsjechië is dit de stand van zaken in poule D.

Uitslagen:
Engeland-Kroatië 1-0
Schotland-Tsjechië 0-2

Stand:
  1. Tsjechië 1-3 (2-0)
  2. Engeland 1-3 (1-0)
  3. Kroatië 1-0 (0-1)
  4. Schotland 1-0 (0-2)
5 minuten geleden
Tsjechië wint dankzij werelddoelpunt Schick van Schotland
Mede dankzij een werelddoelpunt van Patrik Schick wint Tsjechië zijn openingswedstrijd op het EK met 0-2 van Schotland. Vlak na rust schiet de spits de bal vanaf de middenlijn op wonderschone wijze over de Schotse doelman David Marshall heen, waarmee hij een gooi doet naar het mooiste doelpunt van het toernooi. Voor de onderbreking zet Schick Tsjechië al op voorsprong met een kopbal, en dus mag hij zich de absolute uitblinker van deze EK-wedstrijd noemen.
11 minuten geleden
88' Patrik Schick, de man van de wedstrijd, wordt naar de kant gehaald en laat zich uitgebreid feliciteren door de reservespelers en stafleden van Tsjechië. Die beseffen inmiddels ook wel dat de zege dankzij de spits bijna binnen is.
15 minuten geleden
84' En uit het niets volgt er een dot van een kans voor Schotland en dat is te danken aan de individuele klasse van invaller James Forrest. De aanvaller frommelt zich langs een verdediger van Tsjechië, kapt er nog eentje uit en besluit vervolgens de trekker over te halen. Ondrej Celustka werpt zich echter in de baan van het schot, waarmee de 1-2 wordt voorkomen. Wat een heldendaad van Celustka.
16 minuten geleden
82' Het ziet er niet meer naar uit dat Schotland de spanning terug gaat brengen in deze wedstrijd. De Schotten zijn gewoonweg niet bij machte om tot goede kansen te komen en pompen uit pure wanhoop de ballen in het Tsjechische strafschopgebied. De verdedigers van Tsjechië kunnen er nog net niet om lachen, zo makkelijk blijven ze overeind.
21 minuten geleden
77' Schotland moet het in deze slotfase hebben van standaardsituaties en daaruit is Scott McTominay dicht bij de 1-2. Na een licht duwtje in de rug van een Tsjech kan hij vanuit een moeilijke hoek het Tsjechische doel onder vuur nemen, maar hij produceert slechts een afzwaaier. Van een middenvelder van Manchester United mag je toch wat meer verwachten.
25 minuten geleden
Met nog een kwartier te spelen wordt Schotland door het eigen publiek op Hampden Park opgezweept in de jacht op de 1-2, maar de thuisploeg is al minutenlang niet gevaarlijk geweest. Tsjechië lijkt hier dankzij uitblinker Patrik Schick met de zege aan de haal te gaan.
33 minuten geleden
66' Wat een opgelegde kans voor Schotland op de aansluitingstreffer tegen Tsjechië. Lyndon Dykes heeft bal voor het intikken als de Tsjech Ondrej Celustka 'm volledig mist bij een doorgekopte voorzet, maar de Tsjechische doelman Tomás Vaclík houdt zijn ploeg op de been via een fraaie reflex met zijn rechterbeen.
37 minuten geleden
61' Schotland zet aan na de wonderschone 2-0 van Patrik Schick en is hier dicht bij de aansluitingstreffer. Stuart Armstrong haalt vanaf de rand van het strafschopgebied uit, maar ziet de Tsjech Tomás Kalas (ex-Vitesse) een heldenrol voor Tsjechië vervullen door zich in de baan van het schot te werpen. Daardoor zeilt de bal net over het Tsjechische doel.
39 minuten geleden
De Schotse doelman David Marshall is overduidelijk te laat en ligt verslagen in het net. Hij is erin getuind door uitblinker Patrik Schick.
43 minuten geleden
Patrik Schick is logischerwijs door het dolle heen na zijn sublieme 0-2 voor Tsjechië tegen Schotland.
één uur geleden
52' GOAL Tsjechië! 0-2

Dit is hét doelpunt van het toernooi van Patrik Schick! De spits van Tsjechië ziet rond de middenlijn de Schotse doelman David Marshall te ver voor zijn doel staan en probeert het maar op goed geluk. De bal zeilt subliem binnen. Schick gaat dit doelpunt op het EK nooit vergeten.
één uur geleden
50' Weer moet Vaclík de bal bijna uit het doel halen! De Tsjechische doelman wordt bijna gepasseerd door ploeggenoot Kalas, maar hij kan een knullig eigen doelpunt ternauwernood voorkomen.
één uur geleden
48' Lat! Het begin van de tweede helft is hoopvol voor Schotland! Doelman Vaclík moet een voorzet wegboksen, waarna Jack Hendry de bal op de lat schiet.
één uur geleden
Aftrap tweede helft! We zien één nieuw gezicht aan de aftrap van de tweede helft: Ché Adams is bij Schotland binnen de lijnen gekomen voor Ryan Christie. Adams zal naar alle waarschijnlijkheid naast Dykes in de spits komen te staan.
één uur geleden
Rust! De teams zoeken, beide met hun eigen gevoel, de kleedkamer op in Glasgow. De Tsjechen zijn opgewekt na de treffer van Patrick Schick, terwijl de Schotten die klap nog even te boven moeten komen.
één uur geleden
45+1' De fans en spelers van Schotland schreeuwen om een strafschop bij een valpartij van McTominay, maar zowel de scheidsrechter als de VAR grijpt niet in. De arbitrage is dit toernooi überhaupt absoluut niet kinderachtig en dit besluit is in lijn met de ingeslagen weg.
één uur geleden
45' Er komt één minuutje aan extra tijd bij in de eerste helft.
één uur geleden
Een tegendoelpunt krijgen is nooit fijn, maar zo vlak voor rust zeker niet. Andy Robertson doet zijn beklag bij ploeggenoot Lyndon Dykes.
één uur geleden
42' GOAL Tsjechië! 0-1

Daar is dan toch het openingsdoelpunt voor rust! Schotland krijgt de bal niet weg na een hoekschop, waarna Schick op het juiste moment springt en de bal buiten bereik van Marshall in het doel kopt.
één uur geleden
38' Het ligt niet echt in de lijn der verwachtingen dat een van beide ploegen de kleedkamers straks op gaat zoeken met een voorsprong. Zowel Schotland als Tsjechië geeft haast geen kansen weg.
één uur geleden
32' Het zou tegen de verhouding in zijn, maar Andy Robertson krijgt nu toch de grootste kans tot nu toe. De aanvoerder van de Schotten ontsnapt aan de aandacht van de Tsjechische verdediging en schiet de bal via de vingertoppen van Vaclík net over het doel.
één uur geleden
De wedstrijd begon vrij spectaculair, maar inmiddels is de storm enigszins gaan liggen.
één uur geleden
27' Het publiek begint te fluiten in Hampden Park, want zij zien dat de Tsjechische opponent het initiatief in handen heeft genomen. De Schotten kijken toe, terwijl de bezoekers uit Tsjechië de bal op eigen helft rondspelen.
2 uur geleden
18' De wedstrijd begint los te komen! Robertson stoomt op en vindt Dykes in het strafschopgebied. De spits krijgt zijn voet alleen niet goed achter de bal en dus gaat zijn poging net naast.
2 uur geleden
Er worden pittige duels uitgevochten op het veld in Glasgow.
2 uur geleden
16' Het eerste schot op doel komt van Patrik Schick, de aanvaller van Bayer 04 Leverkusen. De Tsjechische spits schiet snel uit de draai, maar doelman Marshall zit er goed bij.
2 uur geleden
12' In de poule van Tsjechië en Schotland wist Engeland gisteren te winnen van Kroatië. De twee ploegen hebben op papier vandaag de meeste kans om drie punten te pakken en dat is ook terug te zien aan het spel. Beide ploegen ogen wat nerveus en durven nog weinig risico te nemen.
2 uur geleden
6' Voormalig Vitesse-speler Kalas krijgt de bal niet weg en dus ruikt McGinn zijn kans om het eerste schot van de wedstrijd te lossen. Zijn poging wordt echter geblokt, waardoor doelman Vaclík nog niet in actie hoeft te komen.
2 uur geleden
Aftrap! De bal rolt en dus is ook het toernooi voor Schotland en Tsjechië begonnen.
2 uur geleden
De 22 spelers betreden het veld in Glasgow en zien genoeg enthousiaste fans op de tribune.
2 uur geleden
Opstelling! Bij Tsjechië is er een basisplaats voor Tomás Kalas, de voormalig speler van Vitesse. Verder begint Adam Hlozek, een van de grootste talenten van het land, op de bank in Hampden Park.

Opstelling Tsjechië: Vaclík; Coufal, Celustka, Kalas, Boril; Soucek, Král, Darida; Masopust, Schick, Jankto.
2 uur geleden
Opstelling! Kieran Tierney, een van de sterspelers van Schotland, is er om nog onbekende redenen niet bij. Andy Robertson (Liverpool) en Scott McTominay (Manchester United) staan wel aan de aftrap.

Opstelling Schotland: Marshall; O'Donnell, Hanley, Cooper, Hendry, Robertson; Armstrong, McGinn, McTominay; Dykes, Christie.
2 uur geleden
We gaan ons opmaken voor het eerste duel van de dag: Schotland-Tsjechië. De Schotten zijn er voor het eerst in 23 jaar bij en dat is een klein wonder te noemen. De Schotten bereikten het EK via de play-offs door zowel Israël als Servië met strafschoppen te verslaan.
3 uur geleden
De andere vijftien spelers zijn een stuk actiever en zijn begonnen aan de training. Ook de nagenoeg herstelde Matthijs de Ligt doet mee.
3 uur geleden
De sfeer is opperbest bij de basisspelers van gisteren op de hersteltraining van Oranje.