Welkom bij dit EK-liveblog op NU.nl. Mijn naam is Sam Blom en ik houd je vandaag op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het EK. 

  • Programma 13 juni
  • 15.00 uur:
  • Engeland-Kroatië (Groep D)
  • 18.00 uur: 
  • Oostenrijk-Noord-Macedonië (Groep C)
  • 21.00 uur:
  • NEDERLAND-Oekraïne (Groep C)
een paar seconden geleden
Engeland mist een aantal belangrijke spelers tegen Kroatië. Centrale verdediger Harry Maguire (foto) is nog niet fit genoeg om te starten en ontbreekt. Dat geldt ook voor middenvelder Jordan Henderson, al zit hij wel op de bank. Verder is de basisplaats van Kieran Trippier opvallend. De rechtsback speelt op de linkerflank, waardoor Luke Shaw en Ben Chilwell op de bank starten.
een paar seconden geleden
Er zijn vanmiddag 22.500 fans welkom op Wembley, een kwart van de capaciteit van het iconische stadion.
een paar seconden geleden
De zon schijnt in Londen, en dat is zoals we weten geen vanzelfsprekendheid. Korte mouwtjes bij de spelers van Engeland, die de grasmat van Wembley inspecteren. Nog vijf kwartier tot de aftrap.
een paar seconden geleden
Het nieuws rondom Eriksen zal ons vandaag nog wel even bezig blijven houden, maar er wordt straks ook weer gevoetbald. Om 15.00 uur is Engeland op Wembley gastheer voor Kroatië.

Opstelling Engeland: Pickford; Walker, Stones, Rice, Trippier; Mings, Phillips, Foden; Mount, Kane, Sterling.
Opstelling Kroatië: Livakovic; Vrsaljko, Caleta-Car, Vida, Gvardiol; Kovacic, Modric, Brozovic; Perisic, Kramaric. Rebic.
een paar seconden geleden
UEFA-voorzitter Ceferin bidt voor Eriksen
Aleksander Ceferin zegt dat de situatie rondom Christian Eriksen alles in perspectief plaatst. "Ik wens hem een volledig en spoedig herstel", aldus de voorzitter van de UEFA. "En ik bid dat zijn familie voldoende kracht heeft. Op momenten als deze is de eenheid in de voetbalfamilie groot. Ik hoorde de fans van beide ploegen samen zijn naam scanderen. Voetbal is mooi en Christian is een mooie speler." De UEFA ontving overigens stevige kritiek in Denemarken, omdat de spelers een ultimatum kregen om zaterdagavond of uiterlijk zondag om 12.00 uur de wedstrijd tegen Finland uit te spelen.
een paar seconden geleden
Oud-doelman Peter Schmeichel sluit zich aan bij de woorden van Laudrup over de keuze die bij Denemarken werd neergelegd over het wel of niet doorspelen na het incident rond Eriksen. "Er is iets vreselijks gebeurd en de UEFA geeft spelers de keuze tussen om de laatste 55 minuten te spelen - of wat het ook was - of vandaag om 12.00 uur terugkomen. Ik bedoel, wat voor keuze is dat?, zegt Schmeichel bij BBC Radio 5. "Ze hadden moeten proberen een andere oplossing te vinden en wat medeleven te tonen, maar dat deden ze niet. Het was heel, heel zwaar en de wedstrijd was totaal irrelevant."
een paar seconden geleden
De voorzitter van de Deense bond en de teamarts van Denemarken geven om 15.00 uur een persconferentie over de gezondheidstoestand van Christian Eriksen. De oud-Ajacied werd gisteren onwel tijdens de EK-wedstrijd tegen Finland (0-1-nederlaag) en moest op het veld gereanimeerd worden. Het gaat naar omstandigheden goed met Eriksen.
een paar seconden geleden
Laudrup bekritiseert UEFA: 'Deense spelers kregen keuze die geen keuze was'
De Deense oud-topvoetballer Michael Laudrup heeft forse kritiek geuit op de UEFA. Hij vindt dat Denemarken de wedstrijd tegen Finland (0-1-nederlaag) niet uit had moeten spelen nadat Christian Eriksen op het veld onwel was geworden. "De spelers kregen een keuze die geen keuze is", zegt Laudrup tegen de Deense omroep TV2. "De optie was: speel vanavond, of zondag om 12.00 uur. Ik vind niet dat dit een keuze is. De UEFA had gewoon moeten zeggen: 'We spelen vanavond niet meer, dan gaan we later kijken wat de mogelijkheden zijn'."
een paar seconden geleden
Het vliegtuigje dat zaterdag boven het trainingsveld van het Nederlands elftal cirkelde was afkomstig van het tv-programma 'De Oranjezomer'. Dat werd zaterdagavond in de uitzending onthuld door presentatrice Hélène Hendriks. Het vliegtuigje sleepte een banner achter zich aan met de tekst: 'Frank, gewoon 4-3-3'.

"Ik mag niet bij de persconferenties zijn, ik mag de spelers niet spreken...", doelt Hendriks op de boycot van Veronica Inside door de Oranje-internationals. "Ik wil ze toch op één of andere manier duidelijk maken hoe het moet: 4-3-3. Dus wat hebben wij bedacht: het vliegtuigje."
een paar seconden geleden
Naast natuurlijk Nederland-Oekraïne staan er vandaag nog twee EK-wedstrijden op het programma. Om 15.00 uur beginnen we met een mooi affiche, want dan trapt Engeland op het eigen Wembley af tegen Kroatië. Om 18.00 uur komen de twee andere landen in de poule van Oranje, Oostenrijk en Noord-Macedonië, tegen elkaar in actie in Boekarest.
een paar seconden geleden
Natuurlijk is vandaag ook de dag dat het Nederlands elftal aan het EK begint. Oekraïne is om 21.00 uur de eerste tegenstander in Amsterdam.
een paar seconden geleden
Jesper Kjaergaard, hoofdarts in het hartcentrum in het Rigshospitalet waar Christian Eriksen nu ligt, verwacht dat de Deen weer op de been gaat komen. "Dat denk ik zeker als hij nu wakker is. Dat betekent dat het hart weer werkt, in geval van een hartstilstand", aldus Kjaergaard bij TV2. "Of het een hartstilstand was, gaan we onderzoeken. Op basis van sommige aspecten lijkt het daar wel op. Maar het kan ook iets anders zijn, daar wordt hij nu voor onderzocht." Kjaergaard benadrukt wel dat hij niks weet over de huidige situatie van Eriksen.
een paar seconden geleden
Volgens Sanjay Sharma, de voormalig cardioloog van Christian Eriksen bij Tottenham Hotspur, zijn er bij Eriksen nooit hartproblemen geconstateerd in zijn periode in Engeland. Dat vertelt hij aan The Mail on Sunday. "O mijn god, is er iets dat we niet gezien hebben?", was zijn eerste reactie. "Maar ik heb alle tests nog eens bekeken en alles zag er perfect uit."

"Vanaf de dag dat we hem vastlegden, was het mijn taak om hem te screenen", aldus Sharma. "Zijn tests tot 2019 waren volkomen normaal, zonder duidelijke onderliggende hartafwijking. Ik kan daarvoor instaan omdat ik de tests heb gedaan."
een paar seconden geleden
Voorzitter Giuseppe Marotta van Internazionale, de club van Eriksen, heeft bij de Italiaanse tv-zender RAI ook een update gegeven over de situatie. Volgens hem heeft Eriksen alweer wat laten horen in de groepsapp van Inter, waar hij iedereen geruststelde en zei te hopen op een terugkeer. Ook drukte Marotta alle geruchten dat het incident gerelateerd zou zijn aan het coronavirus de kop in: Eriksen is nooit besmet geweest met het virus en heeft nog geen coronavaccin gehad.
een paar seconden geleden
We hervatten het liveblog met het laatste nieuws uit Denemarken. Daar heeft de Deense nationale ploeg alle activiteiten die voor deze zondag gepland stonden, geschrapt. Dat maakt de Deense bond bekend. Dat betekent dat de training en de media-activiteiten niet doorgaan. Aanleiding is natuurlijk het incident rond Christian Eriksen gisteren tijdens Denemarken-Finland, die uit het niets inzakte en op het veld gereanimeerd werd. Eriksen is momenteel in het ziekenhuis en bij kennis.
gisteren om 21:57

Morgen begint ook voor het Nederlands elftal het EK. Dit is het programma:

15.00 uur, Londen
Engeland-Kroatië (groep D)

18.00 uur, Boekarest
Oostenrijk-Noord-Macedonië (groep C)

21.00 uur, Amsterdam
Nederland-Oekraïne (groep C)

gisteren om 21:54
Misschien wel dé foto van vanavond: de Deense aanvoerder Simon Kjaer die de vriendin van Christian Eriksen troost. De verdediger werd in de 63e minuut gewisseld, omdat hij emotioneel stuk zat. "Hij was diep, diep, diep geraakt", zegt bondscoach Kasper Hjulmand. "Hij twijfelde al of hij verder wilde spelen en waagde het erop, maar kon uiteindelijk toch niet door. Dat is volkomen begrijpelijk."
gisteren om 21:49
Tegenvaller voor België is de blessure van Timothy Castagne. De rechtsback van Leicester City blijkt twee breuken opgelopen te hebben bij zijn oogkas en moet waarschijnlijk geopereerd worden. "Het EK zit erop voor hem", bevestigt Martínez bij Sporza.
gisteren om 21:46
Martínez: 'Een heel solide optreden'
Bondscoach Roberto Martínez is heel tevreden over de eerste wedstrijd van België dit EK. "Het was een heel solide optreden", zegt de Spanjaard. "Ik heb heel positieve dingen gezien en ben blij dat we de nul hebben gehouden. We scoren drie keer in het stadion van de tegenstander en hadden er misschien nog wel meer kunnen maken. Lukaku is heel belangrijk voor ons, maar we weten ook hoe we hem optimaal kunnen laten renderen."
gisteren om 21:36
"Het nieuws kwam hard aan", vult Jan Vertonghen aan. "Ik was zelf niet naar de wedstrijd aan het kijken en hoorde het van een ploeggenoot. Ik viel helemaal stil en kreeg kippenvel. Ik ken Christian heel goed en denk dat ik hem wel een vriend mag noemen. Onze families kunnen het ook heel goed met elkaar vinden. Ik hoop dat alles goed komt. Je mag er niet aan denken dat er wat anders gebeurt."
gisteren om 21:32
Ook Toby Alderweireld, die ploeggenoot van Eriksen was bij Ajax en Tottenham Hotspur, vond het lastig om de knop om te zetten. "Veel jongens hebben met Christian samen gespeeld en zien hem echt als een vriend. We kregen het nieuws in het hotel, net nadat we de opstelling kregen. Toen waren we even totaal niet meer met de wedstrijd bezig. Gelukkig hoorden we daarna dat het de goede kant op lijkt te gaan, daar zijn we wel heel blij mee."
gisteren om 21:23
Lukaku: 'Veel tranen gevloeid voor de wedstrijd'
Romelu Lukaku schrok zich wezenloos toen hij vlak voor de wedstrijd hoorde dat Christian Eriksen, zijn ploeggenoot bij Internazionale, op het veld ineen was gestort en gereanimeerd moest worden. "Er zijn veel tranen gevloeid voor de wedstrijd", zegt de maker van de 1-0 en 3-0 tegen Sporza. "Het was erg lastig om ons op de wedstrijd te focussen. Ik ga zeker contact met Christian opnemen, maar hij moet vooral zijn tijd nemen. Hij heeft twee kinderen en die hebben hem nodig. Wij ook als team, al klinkt dat nu misschien egoïstisch."
gisteren om 21:08
Hjulmand is vol bewondering over de keuze van zijn spelers om het duel nog dezelfde avond af te maken. Ze hadden er ook voor kunnen kiezen om morgen om 12.00 uur weer het veld op te komen in Kopenhagen. "Het is niet te doen om met zulke gevoelens een wedstrijd te spelen. Echt, sommige spelers zaten helemaal stuk. Ze waren emotioneel uitgeput. We hebben nog geprobeerd om te winnen. Ik vind het ongelooflijk dat ze het konden opbrengen om de wedstrijd af te maken." Finland zegevierde door een goal van Joel Pohjanpalo met 0-1.
gisteren om 21:07
De Deense bondscoach Kasper Hjulmand zit helemaal stuk na de emotionele EK-wedstrijd tegen Finland. "Het was een heel zware avond, waarop we er allemaal aan zijn herinnerd wat het belangrijkste is in het leven. Het gaat om waardevolle relaties met degenen die dicht bij je staan. Al onze gedachten zijn bij Christian en zijn familie", zei hij in tranen tijdens zijn persconferentie.
gisteren om 21:04
De stand in groep B:
1. België 1-3 (3-0)
2. Finland 1-3 (1-0)
3. Denemarken 1-0 (0-1)
4. Rusland 1-0 (0-3)
gisteren om 20:53
Afgelopen! België wint met 3-0

Een uitstekende EK-start van België. Dankzij twee goals van Romelu Lukaku en een van Thomas Meunier wordt Rusland in Sint-Petersburg met 0-3 verslagen. De 'Rode Duivels' gaan zo aan de leiding in groep B, gevolgd door Finland, dat op een emotionele avond met 0-1 won in Denemarken.
gisteren om 20:48
88' GOAL België! 3-0

Lukaku laat nog maar eens zien een van de beste spitsen van Europa te zijn. Hij wordt weggestuurd door Meunier en maakt het met een schot in de korte hoek koelbloedig af. Zijn tweede goal van vanavond, nadat hij eerder al de score had geopend.
gisteren om 20:48
De aanvoerdersband zit vertrouwd om de arm van Eden Hazard. De invaller neemt deze over van Jan Vertonghen, die met een lichte voetblessure naar de kant is gestrompeld.
gisteren om 20:41
80' België slaagt er na rust uitstekend in om de wedstrijd dood te maken. Het publiek in de Gazprom Arena in Sint-Petersburg moet lijdzaam toezien hoe de eigen ploeg geen vuist kan maken tegen de nummer drie van het afgelopen WK.
gisteren om 20:35
72' Daar komt Eden Hazard in de ploeg bij België. De aanvaller, die een door blessures overschaduwd seizoen bij Real Madrid achter de rug heeft, vervangt Dries Mertens.
gisteren om 20:30
65' Niet bepaald een gedenkwaardige invalbeurt van Cheryshev. De Russische middenvelder kwam na een half uur binnen de lijnen, maar moet nu zelf al het veld ruimen. Ondanks wat halfslachtige pogingen lukt het Rusland niet om de veel sterkere Belgen aan het wankelen te brengen.
gisteren om 20:22
60' België wil de wedstrijd op halve kracht uitspelen en daardoor denkt Rusland dat er misschien toch nog wat mogelijk is. Boyata moet ingrijpen om te voorkomen dat de instormende Dzyuba gevaarlijk kan worden.
gisteren om 20:11
Niet alleen maar goed nieuws voor de Belgen vanavond. De in de eerste helft uitgevallen rechtsback Timothy Castagne heeft volgens Sporza waarschijnlijk zijn oogkas gebroken. Dat zou voor hem nu al het einde van het EK betekenen.