Goedendag en welkom bij dit EK-liveblog op NU.nl. Mijn naam is Sam Blom en ik houd je op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het EK voetbal. Veel plezier!

 • Programma 12 juni
 • 15.00 uur:
 • Wales-Zwitserland (Groep A)
 • 18.00 uur:
 • Denemarken-Finland (Groep B)
 • 21.00 uur: 
 • België-Rusland (Groep B)
over 3 dagen
Opstellingen! De opstellingen van Wales en Zwitserland zijn binnen. Bij Wales lijkt Gareth Bale vanaf de linkerkant te komen, met Manchester United-speler Daniel James op de rechtervleugel en Kieffer Moore in de spits. Zwitserland speelt met vijf (of drie) verdedigers, met Xerdan Shaqiri achter het spitsenduo Breel Embolo en Haris Seferovic.

Opstelling Wales: Ward; Roberts, Rondon, Davies, Mepham; Morrell, Allen, Ramsey; James, Moore, Bale

Opstelling Zwitserland: Sommer; Mbabu, Elvedi, Schär, Akanji, Rodríguez; Xhaka, Freuler; Shaqiri; Embolo, Seferovic
over 3 dagen
De focus gaat nu richting Bakoe, waar Wales en Zwitserland over veertig minuten de EK-dag openen in Bakoe.
over 3 dagen
De persconferentie van Frank de Boer en Georginio Wijnaldum is afgelopen. De belangrijkste punten: 
 • Voor Matthijs de Ligt komt de wedstrijd tegen Oekraïne iets te vroeg. De kans is groot dat hij er in de tweede wedstrijd tegen Oostenrijk wel bij is.
 • Maarten Stekelenburg is verkozen tot eerste doelman door bondscoach Frank de Boer.
 • Frank de Boer kiest morgen om te beginnen in een 5-3-2-systeem, of 3-5-2, zoals hij het zelf noemt.
 • De spelers van Oranje zullen niet knielen voorafgaand aan de wedstrijd. "We hebben dat in de afgelopen interlands niet gedaan. We doen ook al heel veel, met de campagne en de acties van de KNVB", licht Wijnaldum die keuze toe.
over 3 dagen
De Boer: "De selectie is echt een eenheid, maar er is ook een gezonde concurrentiestrijd, dat heb ik gezien deze week. Een aantal jongens klopt wel echt aan de deur, met 'trainer, ik ben er klaar voor'."
over 3 dagen
Wijnaldum over het vliegtuigje boven de training: "Je maakt het niet elke dag mee, maar je moet het ook niet te groot maken. Dat is iemand of een groep die vindt wij op een bepaalde manier moeten spelen en dat op deze manier heeft geuit."
over 3 dagen
De Boer: Met Virgil van Dijk is het goed. Hij is in Portugal geweest, we hebben op afstand gedag gezegd. Hij is zeker betrokken. Ik weet zeker dat de spelers, en zeker Wijnaldum, veel contact met hem hebben. Maar de spelers moeten het nu zelf oplossen en ik denk dat Wijnaldum de rol van aanvoerder goed invult."

Wijnaldum: "Ik heb altijd veel contact met Virgil, dat is niet veranderd. Hij zit ook nog steeds in de groepsapp. Ik weet hoe belangrijk hij is in het team. Hij probeert ons altijd te helpen. Zelfs nu hij er niet bij is, blijft hij een aanvoerder. Hij zat ook tijdens zijn revalidatie gewoon bij gesprekken in de spelersraad en hij heeft gesprekken met alle spelers. Hij is zeker betrokken."
over 3 dagen
Wijnaldum: "Tijdens de training is de trainer en technische staf met iedereen bezig om iedereen in zijn kwaliteiten te krijgen. Ik leer elke dag meer over het systeem. In elke situatie wordt weer wat anders gevraagd. Ook ik leer hier mee omgaan."
over 3 dagen
De Boer: "Van Marwijk zei tijdens het WK in 2010 altijd: 'Als we de vorm niet hebben, verliezen we nog steeds niet.' Dat geloof kwam er steeds meer in. Daar hadden we de spelers ook voor met Mark van Bommel en Nigel de Jong. Ik vond dat we toen in de kwalificatie en voorbereiding heel goed voetbal speelden. Dat niveau hebben we op het toernooi niet aangetikt, maar we waren wel heel lastig te verslaan. De spirit en het geloof dat we de finale gingen halen, dat gevoel had ik toen heel erg."
over 3 dagen
Wijnaldum: "We zijn ook echt positief over het systeem, maar we hebben niet per se afgesproken om positief naar buiten toe te zijn. We hebben de wedstrijden veel geanalyseerd en daaraan gewerkt op de training. Daar hebben we het beter gedaan. Dat is het proces waar we doorheen zijn gegaan: wedstrijden analyseren, kijken wat beter moet en daarop trainen. We hebben daar veel overleg over. Dat ging positief, ook op de trainingen. Daarom denk ik dat we positief zijn. Ik heb het vertrouwen zien groeien en ik denk dat dat logisch is. Voor sommigen is zo'n systeem nieuw; ik denk dat je dat ook kon zien op het veld. Daar moet je niet van slag van zijn. Na Schotland hebben we getraind, nog een wedstrijd gespeeld die beter ging, en daarna weer getraind. Op de training ging het goed en dat geeft vertrouwen."
over 3 dagen
Wijnaldum over 5-3-2: "De spelers zijn positief. Het gaat erom hoe je het invult. Sommige jongens zijn het niet gewend, maar we hebben er veel op getraind. Op de laatste training was het positief, dus wij als spelersgroep kijken er positief tegenaan."
over 3 dagen
De Boer: "Wij proberen altijd dominant te voetballen, ook in dit systeem. 5-3-2 klinkt negatief, als je 3-5-2 zegt speel je maar met drie verdedigers. We willen graag naar voren en het spel in handen krijgen. Dat betekent dat je wingbacks vrij hoog staan en dat je met drie man achterin staat. Ik denk dat we in deze opstelling de beste mensen op de goede plekken hebben die het hele jaar goed hebben gespeeld. Zoals ik vaker gezegd heb, met één wissel kan je zo naar 4-3-3 omschakelen. Gedurende de wedstrijden kunnen we kijken of we ook weleens starten met een gewone 4-3-3.
over 3 dagen
Wijnaldum: "Ik ben heel blij dat ik duidelijkheid heb voor het EK begint. Ik kan nu volledig gefocust zijn op het toernooi. Het was best wel een hectische week. Ik moest een keuze maken en dat was een moeilijke. Het zijn twee grote clubs waarvoor je graag wil spelen. Het is een opluchting dat ik het voor het EK heb kunnen afronden, want het ging voor mijn gevoel toch meespelen in het team."
over 3 dagen
Wijnaldum over de keuze voor Paris Saint-Germain en het afwijzen van FC Barcelona: "Ik heb vier weken onderhandeld met Barcelona en daar zijn we niet uitgekomen. PSG was slagvaardiger en het project sprak me aan. Het was een moeilijke keuze."
over 3 dagen
Wijnaldum: "Zeven jaar absentie op een eindtoernooi is heel lang. We hebben ernaar gesnakt, want we waren grote toernooien gewend. Het land snakte naar het EK na twee gemiste toernooien. Helaas hebben we een jaar langer moeten wachten, maar dat maakt het niet minder groot. Grote toernooien zijn het mooiste wat je kan meemaken als speler. Dat kan ik uit ervaring zeggen van het WK van 2014."
over 3 dagen
Wijnaldum over knielen voor de wedstrijd: "We hebben besloten om het niet te doen. We hebben het eerder niet gedaan en vinden dat we al veel doen, ook in overleg met de KNVB. We hebben er een paar keer over gesproken. We zijn er best veel mee bezig, met de campagne en de dingen die de KNVB doet."
over 3 dagen
De Boer bevestigt dat Nederland morgen tegen Oekraïne in een 5-3-2-formatie gaat beginnen.
over 3 dagen
De Boer over de keuze voor Stekelenburg: "Het was een moeilijke keuze, maar ik heb op gevoel gekozen voor Maarten."
over 3 dagen
De Boer over De Ligt: "Het komt iets te vroeg voor Matthijs en we willen geen risico nemen. We hebben nog twee poulewedstrijden. Als het nog heel spannend was geweest, hadden we het risico kunnen nemen. Hij zit er heel dicht tegenaan, dus we verwachten dat hij er de volgende wedstrijd bij is."
over 3 dagen
De Boer en Wijnaldum komen binnen. De bondscoach zal ongetwijfeld meer toelichting geven over de keuze voor Stekelenburg als eerste keeper en de afwezigheid van Matthijs de Ligt.
over 3 dagen
Oranje zonder De Ligt tegen Oekraïne, Stekelenburg eerste keeper. Dat bevestigt bondscoach Frank de Boer zojuist bij de NOS.
over 3 dagen
De spelers van Wales, uiteraard met sterspeler Gareth Bale, zijn aangekomen in het Olympisch Stadion om het veld te inspecteren. Over ruim anderhalf uur gaat de bal rollen in Bakoe.
over 3 dagen
Bij Wales zit Robert Page als bondscoach op de bank. Dat had Ryan Giggs moeten zijn, maar de sterspeler van weleer werd in in april uit zijn functie gezet, nadat hij was aangeklaagd voor het mishandelen van twee vrouwen. Lees hier meer over Wales-Zwitserland en de andere wedstrijden van vandaag.
over 3 dagen
Niet iedereen in de ban van EK-gekte: 'Ik vind het verschrikkelijk'
Soms lijkt het alsof heel Nederland in de ban is van het EK, maar niet iedereen beleeft er plezier aan. "Ik vind het zo'n dom spel. Ik kan niet wachten tot alles wat met voetbal te maken heeft, verdwijnt uit het straatbeeld", aldus Iris (22) uit Groningen, die zelfs een eigen gemaakt T-shirt heeft met de tekst 'f*ck voetbal'. Ook de Schiedamse Felicia (35) moet niks weten van de Oranjegekte. "Al dat publiek, dat gejuich en die herrie, ik vind het verschrikkelijk." (Bron: RTL Nieuws)
over 3 dagen
Günes: 'De tegenstander was fysiek en technisch superieur' 
De Turkse bondscoach Senol Günes zag dat zijn team gisteravond van een betere tegenstander verloor. "Italië was fysiek en technisch superieur", aldus Günes op de persconferentie na de wedstrijd. "De fouten die we maakten bleken kostbaar. We hebben nu twee belangrijke wedstrijden te gaan en gaan zo snel mogelijk weer aan de bak."

"We leden te veel balverlies. We konden er vanuit de defensie niet uitkomen hoe we wilden. We werden nerveus als we niet goed wisten wat te doen met de bal. Het druk zetten van Italië speelde daarin ook een rol."
over 3 dagen
Ook La Gazzetta dello Sport is het niet eens met de beslissing van Makkelie om aan het einde van de eerste helft geen penalty toe te kennen. "Makkelie gaf geen penalty aan een hele serie van schoten die de Turken met alle delen van hun lichaam blokten. Zelfs een ver uitgestoken arm van Celik die een voorzet van Spinazzola blokt, wordt niet bestraft."
over 3 dagen
Nog even terug naar Rome, waar Danny Makkelie gisteravond de scheidsrechter van dienst was bij Italië-Turkije. Zijn optreden kon op weinig goedkeuring rekenen van de Italiaanse krant Corriere dello SportVooral het moment vlak voor rust, toen Makkelie besloot geen strafschop te geven nadat de Turkse verdediger Zeki Celik de bal op zijn arm had gekregen, zorgde voor veel discussie. "De scheidsrechter maakte veel fouten, vooral de beslissing om geen penalty toe te kennen toen Celik de bal op zijn arm kreeg. De arm was ver van zijn lichaam en maakte een onnatuurlijke beweging."

"Makkelie stond dichtbij, maar bij zo'n duidelijke fout moet je als VAR in ieder geval de scheidsrechter naar het scherm laten komen. Kevin Blom liet dat echter na", besluit de krant.
over 3 dagen
Het slotstuk van de EK-dag vindt plaats in Sint-Petersburg, waar het EK voor België gaat beginnen. Officieel spelen onze zuiderburen een thuiswedstrijd tegen Rusland, maar zo zal het in de Gazprom Arena in de noordwestelijke Russische stad niet voelen.
over 3 dagen
Om 18.00 uur verleggen we de focus naar Kopenhagen, waar Denemarken Finland op bezoek krijgt. Voor Finland is het de eerste wedstrijd ooit op een eindtoernooi. Kunnen zij meteen stunten?
over 3 dagen
Wat staat ons vandaag allemaal te wachten? Om 15.00 uur trappen Wales en Zwitserland de EK-zaterdag af in Bakoe. Met de harde nederlaag van Turkije in het achterhoofd valt er voor beide landen al een belangrijke slag te slaan in de strijd om plek twee achter de waarschijnlijke groepswinnaar Italië.
over 3 dagen
Met de overtuigende zege van Italië op Turkije (0-3) van gisteravond is het EK officieel begonnen. Vandaag staat de eerste bomvolle dag op het programma, met liefst drie wedstrijden.
over 2 dagen
Dit is het programma voor de dag van morgen op het EK:

15.00 uur, Bakoe:
Wales-Zwitserland (groep A)

18.00 uur, Kopenhagen:
Denemarken-Finland (groep B)

21.00 uur, Sint-Petersburg:
België-Rusland (groep B)
over 2 dagen
Immobile: 'Eindelijk weer met fans na zo'n tijd met dat klotevirus'
"Het was fantastisch om de fans weer te zien juichen na zo'n lange tijd. We konden eindelijk weer allemaal samenkomen na zo'n tijd met dat klotevirus", aldus Ciro Immobile, maker van de 0-2 namens Italië tegen Turkije. "We waren erg geduldig vanavond. Turkije is een sterke ploeg en hebben het veel toplanden lastig gemaakt. We hebben geprobeerd ze moe te maken door veel te bewegen en van links naar rechts te gaan. Voor mij is het uiteindelijk geweldig om in dit stadion te scoren."
over 2 dagen
Mancini: 'Nog een lange weg te gaan'
"We hebben goed gespeeld", zegt de Italiaanse bondscoach Roberto Mancini na afloop. "We kregen het niet voor elkaar om te scoren in de eerste helft, maar het was niet makkelijk. Turkije is ook gewoon een goede ploeg. In zo'n wedstrijd heb je alles nodig en we kregen hulp van het publiek. We zijn erg tevreden. Of we Wembley kunnen halen? Er is nog een lange weg te gaan."
over 2 dagen
Dit is nu de stand in poule A:

 1. Italië 1-3 (3-0)
 2. Wales 0-0 (0-0)
 3. Zwitserland 0-0 (0-0)
 4. Turkije 1-0 (0-3)
over 2 dagen
En dus wordt er gelachen bij de Italianen. De ploeg opent sterk op het EK en kan de volgende ronde al bijna niet meer ontgaan.