Het Nederlands elftal heeft vrijdag met de complete groep de voorlaatste training afgewerkt richting het openingsduel op het EK met Oekraïne. Bondscoach Frank de Boer en zijn 25 selectiespelers hadden in Zeist een besloten oefensessie.

Volg nieuws over het EK voetbal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen rondom het EK voetbal

De inzetbaarheid van Matthijs de Ligt moet uiterlijk zaterdag duidelijk worden. De verdediger van Juventus herstelt van een liesblessure.

De Ligt deed de afgelopen dagen een steeds groter deel van de groepstraining mee. Hij zei donderdag dat de kans 50 tot 60 procent is dat hij de wedstrijd tegen Oekraïne haalt.

Mocht De Ligt niet op tijd fit zijn, dan lijkt Jurriën Timber de meest waarschijnlijke vervanger. Timber verving zondag De Ligt al in de afsluitende oefeninterland tegen Georgië (3-0).

EK-update: Dit zijn de discussiegevallen in de basis van Oranje
279
EK-update: Dit zijn de discussiegevallen in de basis van Oranje

Oranje traint zaterdagochtend voor het laatst

Op De Ligt na is iedereen fit bij Oranje. Vermoedelijk laat De Boer zijn basisopstelling in vergelijking met het duel met Georgië verder ongewijzigd.

Maarten Stekelenburg moet officieel nog wel worden aangewezen als eerste doelman. In het 5-3-2-systeem lijkt Wout Weghorst, naast Memphis Depay, voorlopig de voorkeur te krijgen.

Daley Blind en Stefan de Vrij moeten samen met De Ligt het centrum van de verdediging vormen en Denzel Dumfries en Owen Wijndal zijn de backs. Marten de Roon, Frenkie de Jong en aanvoerder Georginio Wijnaldum zijn de middenvelders.

Nederland traint zaterdag tegen het einde van de ochtend nog een keer. Een paar uur later geeft De Boer een persconferentie voor het duel van zondag.