België moet het zaterdag in de openingswedstrijd van het EK definitief zonder Kevin De Bruyne en Axel Witsel stellen. De middenvelder van Manchester City is nog niet voldoende hersteld van het breukje in zijn linkeroogkas.

Volg nieuws over het EK voetbal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen rondom het EK voetbal

De kans was al klein dat De Bruyne het eerste duel met Rusland zou halen, maar de tachtigvoudig international verklapte donderdag op het trainingskamp tijdens een bezoek van koning Filip dat hij zich op de tweede wedstrijd van het EK richt.

"Het gaat al veel beter", zei De Bruyne volgens Belgische media toen de koning hem vroeg of hij nog pijn heeft. "Met de zon moet ik wel af en toe een bril dragen, maar dat gaat niet altijd. Of ik ga kunnen spelen? Hopelijk de tweede wedstrijd."

Vrijdag meldde de Belgische bond dat De Bruyne inderdaad niet meereist naar Rusland. Ook Witsel blijft achter in het trainingskamp in Tubeke. De middenvelder van Borussia Dortmund is herstellende van een achillespeesblessure die hem sinds januari aan de kant houdt.

De Bruyne moest operatie ondergaan

De Bruyne liep de oogblessure eind mei op in de verloren Champions League-finale van Manchester City tegen Chelsea, toen hij na een uur spelen in botsing kwam met verdediger Antonio Rüdiger. De Bruyne werd geopereerd en meldde zich maandag bij de nationale ploeg.

Het ontbreken van De Bruyne en Witsel is een domper voor bondscoach Roberto Martínez, die tegen Rusland nu niet over twee van zijn belangrijkste spelers kan beschikken. De Bruyne en Witsel misten onlangs ook al de oefenduels van België met Griekenland (1-1) en vicewereldkampioen Kroatië (1-0).

België treft in groep B niet alleen Rusland, maar ook Denemarken en Finland. Het duel van de 'Rode Duivels' met de Russen begint zaterdag om 21.00 uur in Sint-Petersburg.