Eder vergaarde zondag eeuwige roem met zijn doeltreffende uithaal in de EK-finale tegen Frankrijk (1-0). Volgens de 28-jarige spits speelde de geblesseerd uitgevallen aanvoerder Christiano Ronaldo daarbij een belangrijke rol.

Ronaldo sprak zijn ploeggenoten voor de verlenging allemaal toe. "Hij zei tegen mij: jij moet dat doelpunt maken. Hij gaf ons kracht en nieuwe moed", zei Eder na afloop in het Stade de France.

De aanvaller, die de afgelopen maanden voor het Franse Lille speelde, schoot in de 109e minuut de vanaf een meter of twintig raak en bezorgde Portugal zo de eerste Europese titel in de historie van het land.

"Waanzinnig!", jubelde Eder. "Heel Portugal stond achter ons, dat gaf ons kracht en energie. We hebben hier ongelooflijk hard voor gewerkt en zijn de terechte winnaar."

Droom

Verdediger Raphaël Guerreiro kon zijn geluk ook niet op. "Ik droom, ik kan het niet geloven. Om hier in Frankrijk de Europese titel te pakken, is fantastisch", zei de linksback, die deze zomer de Franse club Lorient verruilde voor Borussia Dortmund. "Dit is het mooiste moment van mijn carrière."

Opvallend is dat de 22-jarige Guerreiro geboren werd in het Franse Le Blanc-Mesnil.

Video: De bondscoaches over de finale