Pepe mag zich de beste speler van de EK-finale noemen. De Portugese verdediger werd direct na de eindstrijd in het Stade de France door de UEFA uitgeroepen tot 'man van de wedstrijd'.

De 33-jarige Pepe miste de halve finale tegen Wales vanwege een spierblessure, maar keerde zondag terug bij Portugal, dat door een doelpunt van Eder in de blessuretijd met 1-0 te sterk was voor gastland Frankrijk.

De routinier van Real Madrid hield topschutter Antoine Griezmann en de andere Franse aanvallers van scoren af, al werd hij in de blessuretijd van de reguliere speeltijd op het verkeerde been gezet door André-Pierre Gignac die daarna de paal raakte.

Ook de prijs voor het grootste talent van het EK ging naar een Portugees. De UEFA wees de 18-jarige Renato Sanches aan als beste jonge speler van het toernooi. Hij kreeg de voorkeur boven de Franse aanvaller Kingsley Coman en Raphaël Guerreiro, de linksback van Portugal.

Bayern München

Renato Sanches, die door Bayern München deze zomer voor 35 miljoen euro is overgenomen van Benfica, maakte vooral in de knock-outfase van het toernooi indruk.

Hij bekroonde zijn basisplaats in de kwartfinale tegen Polen met een doelpunt en stond zondag als jongste speler ooit (18 jaar en 328 dagen) in de EK-finale.

Waarschijnlijk wordt maandag pas bekend wie zich de beste speler van het toernooi mag noemen.