Portugal is zondag voor het eerst in de historie Europees kampioen geworden. Frankrijk werd in de finale in Parijs na verlenging met 1-0 geklopt. Eder scoorde in de 109e minuut.
 

Portugal stond in 2004 ook al in de finale van het EK. Toen werd voor eigen publiek met 1-0 verloren van Griekenland. Dat vlekje in de geschiedenis is door de zege op Frankrijk uitgewist.

Eder was de gevierde man voor de ploeg van bondscoach Fernando Santos. Hij klopte in 109e minuut de Franse doelman Hugo Lloris met een schot van afstand.

De Franse invaller André-Pierre Gignac was in de reguliere speeltijd het dichtst bij een doelpunt. De spits raakte in blessuretijd de paal. In de verlenging raakte de Portugees Raphaël Guerreiro uit een vrije trap de lat, waarna Eder vlak daarna alsnog toesloeg.

De Portugezen speelden het grootste deel van de wedstrijd zonder hun sterspeler Cristiano Ronaldo. De spits van Real Madrid raakte al vroeg geblesseerd aan zijn linkerknie en werd halverwege de eerste helft gewisseld.

Tranen

Ronaldo kwetste de knie al na vijf minuten bij een botsing met Dimitri Payet. Hij probeerde de pijn nog wel te verbijten, maar moest na 24 minuten alsnog met tranen in de ogen per brancard van het veld.

Bij Portugal keerde Pepe terug in de basis. De verdediger van Real Madrid miste de wedstrijd in de halve finale tegen Wales vanwege een dijbeenblessure. Bruno Alves zat daardoor weer op de bank. Pepe toonde zich met een sterk optreden vervolgens erg belangrijk voor de Portugezen.

De Franse bondscoach Didier Deschamps had na de zege op Duitsland dezelfde elf spelers het veld in gestuurd. Zo mocht Moussa Sissoko weer starten en dat deed de middenvelder met verve.

De 26-jarige speler van Newcastle United was met name in de eerste helft de beste man op het veld. Zo draaide hij in de 34e minuut in het zestienmetergebied fraai weg van zijn tegenstander, waarna zijn schot op de vuisten van doelman Rui Patricio uiteen spatte.

Video: Portugezen vieren feest na winst EK

Portugezen vieren feest na winst EK 2016
Portugezen vieren feest na winst EK 2016

Boogkopbal

Ook de grootste kans van de eerste helft was voor de Fransen. Payet vond met een wonderschone pass door de lucht het hoofd van Antoine Griezmann. Die probeerde Rui Patricio met een boogkopbal te verschalken, maar de Portugese doelman was bij de les.

Na rust was het opnieuw vooral Frankrijk dat aandrong. De Portugezen hielden de boel onder leiding van Pepe achterin goed dicht, maar voorin kon het elftal van bondscoach Fernando Santos amper een vuist maken.

De Fransen doken daardoor vaker voorin op, maar tot echt grote kansen leidde dat niet. Nog binnen het uur greep Deschamps in. Hij haalde Payet, toch de grote smaakmaker van het toernooi, naar de kant en bracht de rappe Kingsley Coman.

De aanvaller van Bayern München liet zich direct gelden met een fraaie voorzet op Griezmann. De spits van Atletico Madrid liet echter na de Fransen op voorsprong te koppen. Zijn inzet ging dit keer net over.

Eder

Een kwartier voor tijd was ook Olivier Giroud op aangeven van Coman gevaarlijk. De spits van Arsenal kon Rui Patricio eveneens niet verontrusten. Aan de overkant dook Portugal ineens gevaarlijk op voor Hugo Lloris. De Franse doelman stompte een voorzet van Nani weg en pakte daarna ook de omhaal van Ricardo Quaresma.

Ook een andere Franse invaller was in het slot van de reguliere speeltijd dicht bij de winnende treffer. André-Pierre Gignac, in het veld gekomen voor Giroud, versloeg Rui Patricio weliswaar, maar raakte de paal.

In de verlenging was het zowaar Portugal dat gevaarlijk werd. Invaller Eder zag zijn kopbal in de 103e minuut van de lijn worden gehaald. Enkele minuten later schoot linksback Raphaël Guerreiro een vrije trap op de lat.

Het bleek een voorbode voor de beslissende treffer. Eder, vooral bekend als kopspecialist, haalde van afstand uit en verschalkte Lloris met een schot in de korte hoek. Het leverde Portugal de eerste prijs ooit op.