EK-programma 10 juli: Portugal treft angstgegner Frankrijk in finale

Het EK voetbal nadert zijn apotheose. Zondag volgt het slotstuk in Saint-Denis, waar gastland Frankrijk om de titel strijdt met Portugal.

21.00 uur, Stade de France in Saint-Denis: Portugal-Frankrijk
De finale van een eindtoernooi in eigen land is in het verleden een kolfje naar de hand van de Fransen gebleken. In 1984 kroonden 'Les Bleus' zich namelijk tot Europees kampioen door in Parijs af te rekenen met Spanje en in 1998 werd Brazilië in de eindstrijd van het WK opzijgezet in het Stade de France. Onder leiding van van bondscoach Didier Deschamps mag de gastheer nu een poging wagen zich op de eeuwige EK-ranglijst naast drievoudig winnaars Duitsland en Spanje te nestelen, want in 2000 ging de Europese titel eveneens naar Frankrijk.

Maar ook voor de Portugezen, officieel de thuisspelende ploeg in Saint-Denis, is de EK-finale geen onbekend terrein meer. In 2004 ging de eerste en tot zondag enige kans op toernooiwinst echter jammerlijk verloren tegen het verrassende Griekenland. Tot overmaat van ramp gebeurde dat in de eigen hoofdstad Lissabon. Twee huidige selectieleden waren er toen ook al bij: Cristiano Ronaldo en Ricardo Carvalho.

Ondanks een schat aan ervaring kunnen zij niet terugvallen op positieve herinneringen aan interlands tegen Frankrijk. De laatste tien onderlinge ontmoetingen gingen verloren voor Portugal en de meest recente overwinning dateert van 1975. In totaal troffen beide landen elkaar 24 keer; eenmaal werd er gelijkgespeeld en liefst achttien keer was er winst voor de 'Haantjes'. Ook de drie eerdere duels op een eindtoernooi (bij de laatste vier op het EK 1984, EK 2000 en WK 2006) waren prooi voor de Fransen.

Het gastland had zich derhalve geen betere opponent kunnen wensen, want alleen tegen Luxemburg reeg het een langere reeks aan overwinningen aaneen. Portugal daarentegen moet het opnemen tegen de onbetwiste 'angstgegner' en probeert een negatief record af te wenden: nog nooit werd er meer dan tien keer achter elkaar van dezelfde tegenstander verloren.

Weetje over de wedstrijd
De trofee voor de beste speler van het toernooi zal door de UEFA naar alle waarschijnlijkheid worden toegewezen aan Ronaldo of Antoine Griezmann. De Portugese captain zette zijn ploeg in de halve finale tegen Wales op het goede spoor en wil zondag een kroon op zijn al imposante carrière zetten. Frankrijk wordt met name in de knock-outfase bij de hand genomen door Griezmann, met zes goals topscorer op het EK.

Anderhalve maand geleden traden beide aanvallers ook al met elkaar in het strijdperk, toen in de finale van de Champions League tussen Real Madrid en stadgenoot Atletico. Dat is een primeur, want het gebeurde niet eerder dat twee spelers (in dit geval zelfs drie, inclusief Pepe) in hetzelfde seizoen tegenover elkaar stonden in de eindstrijd van zowel de Champions League als het EK.

Spelers om in de gaten te houden
Met 18 jaar en 327 dagen kan Renato Sanches de jongste speler ooit worden die zijn opwachting maakt in de finale van een EK. Daarmee lost hij zijn ploeggenoot Ronaldo af, die 19 jaar en 150 dagen oud was toen hij in 2004 in het Estadio da Luz moest buigen voor Griekenland. Slechts twee tieners slaagden er tot nu toe in om beslag te leggen op de Europese titel: de Duitsers Lothar Matthäus en Eike Immel in 1980. De kans dat Sanches het record verbreekt is aanzienlijk, want de aanwinst van Bayern München kwam in vijf van de tot dusver zes duels in actie voor Portugal.

Wat Michel Platini in 1984 voor Frankrijk was, is Antoine Griezmann in 2016. De 25-jarige uitblinker bij 'Les Bleus' schoot zichzelf al de geschiedenisboeken in met vijf doelpunten in de knock-outfase van een EK en heeft nog meer records in het vizier. Toch zal hij hopen dat één daarvan hem bespaard blijft, want de Duitser Michael Ballack is vooralsnog de enige speler die in één seizoen (2008) verliezend Champions League- én EK-finalist was.

Lees meer over:
Tip de redactie