De Portugees Pepe is klaar voor de finale van het EK. De 33-jarige verdediger van Real Madrid trainde zaterdag voluit mee tijdens de afsluitende training van de Portugezen in Marcoussis. Gastland Frankrijk heeft een volledig fitte selectie.

Pepe had een dag eerder voorzichtig de training hervat. De verdediger miste de halve finale tegen Wales (2-0) vanwege spierproblemen en werd toen vervangen door Bruno Alves.

''Ik ben volledig fit, kan meedoen en hoop mijn steentje bij te dragen in de finale'', aldus de Portugese verdediger op een persconferentie.

Pepe liet een gedreven indruk achter. ''Het betekent zo veel voor me om een finale te kunnen spelen voor mijn land. We willen Portugal plezier bezorgen en geschiedenis schrijven. We trainen en werken hard om ons land te vertegenwoordigen. We krijgen veel steun van de fans en morgen is de kans om dat te belonen.''

Bondscoach Fernando Santos is overtuigd van de kansen van de Portugezen: ''Ik weet zeker dat we geschiedenis gaan schrijven. Laat de Fransen maar zeggen dat we onverdiend winnen dan nemen wij de trofee mee naar huis'', reageerde de coach op vragen tijdens zijn persconferentie.

Santos stond tijdens de laatste oefensessie voor de grote finale in het Stade de France alleen het eerste kwartier toeschouwers toe. Zij zagen de volledige Portugese selectie op het veld verschijnen.

Een dag voor de finale maakten Cristiano Ronaldo en zijn 22 ploeggenoten een ontspannen indruk.

Frankrijk

Bondscoach Didier Deschamps van Frankrijk kent geen zorgen richting de eindstrijd. Alle 23 selectiespelers verschenen zaterdag op het trainingsveld voor de afsluitende training.

In de halve finale tegen Duitsland, die Frankrijk donderdag met 2-0 won, koos Deschamps voor dezelfde elf basisspelers als in de kwartfinale tegen IJsland.

Adil Rami en N'Golo Kanté moesten na hun terugkeer van een schorsing genoegen nemen met een plaats op de reservebank.

De finale tussen Franrijk en Portugal begint zondagavond om 21.00 uur in het Stade de France in Parijs en staat onder leiding van de Engelsman Mark Clattenburg. Frankrijk werd Europees kampioen in 1984 en 2000. Portugal pakte de titel nog nooit.